Francuski predsednik Emanuel Makron: “Pomoći Ukrajinu kao do sada“ ali da (ona) „nikada ne napadne Rusiju”

Nataša Jokić, Strazbur

„Mi nismo u ratu sa Rusijom, ali moramo pomoći Ukrajini i ubediti druge zemlje da nas slede kako bismo povećali pritisak na Rusiju“, podvukao je šef francuske države
(ilustracija, Francuski predsednik Emanuel Makron govori na 77. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku u utorak 20. septembra 2022.)

„Naša dužnost je da držimo svoju liniju, a to je da pomognemo Ukrajini kao što to radimo, da ona zaštiti svoju teritoriju a ne da ikada napadne Rusiju. Mi nismo u ratu sa Rusijom“, izjavio je jutros predsednik Emanuel Makron u intervjuu za BFM-TV u avionu kojim se u sredu vratio iz Njujorka gde je učestvovao u radu Generalne skupštine UN.

Bez rata sa Rusijom, uz pomaganje Ukrajini

Kako piše u najavi BFM-TV  (privatna televizija bliska Makronu)  “šef države osudio je rusku eskalaciju” i podsetio na “francusku liniju”.

„Mi nismo u ratu sa Rusijom, ali moramo pomoći Ukrajini i ubediti druge zemlje da nas slede kako bismo povećali pritisak na Rusiju“, podvukao je šef francuske države i dodao da je “Rusija je očigledno pod pritiskom, ali moramo se staviti u poziciju da obnovimo dijalog. Nismo u ćorsokaku. (...) Završiće se ovo samo za (pregovaračkim) stolom! Ne možemo da se prepustimo pogoršavanju situacije “.

Makron je rekao da cilj Francuske „kao kredibilne vojne političke i nuklearne sile“ jeste da „Ukrajina postoji, da Ukrajina može da ponovo uspostavi svoj suverenitet, da Ukrajina i Rusija zajedno sednu za sto, da pregovaraju i da dobijemo ispregovarani mir“.

Nema pregovora bez povlačenja

Francuski predsednik je naglasio da prekida vatre ne može da dođe „pod bilo kojim uslovima“.

„Potrebno je da budu ispunjeni uslovi koji za Ukrajinu znače bar uspostavljanje linija iz februara (ove godine). To bi omogućilo da se bar pregovara o miru uz poštovanje teritorijalnog intergriteta i nacionalnog suvereniteta Ukrajine. Dakle, nije reč o prekidu vatre dok je njihova teritorija ilegalno osvojena“, odgovorio je Makron na pitanje novinara koji ga je podsetio da je nedavno pozvao na prekid vatre, a da je to sada učinila i Kina.  

„Danas postoji eskalacija koju preduzima Rusija, u nekoliko aspekata: delimična mobilizacija (...) i ovaj ratoborni (Putinov) govor, ova pretnja, koja ima za cilj da nas zastraši ili podseti da je Rusija sila koja poseduje (nuklearno oružje)“, rekao je francuski predsednik. „Očigledno je to ucena i očigledno (Vladimir Putin) ima ovo oružje i rizik je i dalje prisutan. To je međutim i sredstvo pritiska“, objasnio je on.

Optužba Rusije za „povratak imperijalizma“

Po francuskom predsedniku postoji kontraofanziva sa juga i severa koja je destabilizovala ruski front, ruska ekonomska situacija je očigledno složenija nego što je rečeno, rublja “skoro da više nije konvertibilna”, lanci (tržišnih) vrednosti se urušavaju jer strane kompanije napuštaju teritoriju, partneri ne pomažu (Rusiji) onoliko koliko se očekivalo, a Rusija se diplomatski izoluje.

Makron je prethodno u utorak, 20. septembra, tokom svog govora na govornici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, optužio Rusiju da je izazvala „povratak imperijalizma” u Evropu invazijom na Ukrajinu krajem februara.

„Oni koji danas ćute, služe cilju novog imperijalizma, savremenog cinizma koji dezintegriše naš međunarodni poredak bez kojeg mir nije moguć“, rekao je se Makron za govornicom UN.

 

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...