Mediji o pritisku institucija EU na Mađarsku: „Simbolični ukor“ i odlaganje isplate 7,5 milijardi evra

Priredila N. J.

Evropska komisija navodi „nepravilnosti“ i „nedostatke“ u procedurama za dodelu javnih tendera u Mađarskoj Viktora Orbana, a Evropski parlament govori o „hibridnom režimu izborne autokratije“
(ilustracija, „Evropska komisija predlaže Savetu da suspenduje 65 odsto sredstava iz tri programa za Mađarsku, vezana za kohezionu politiku, što predstavlja 7,5 milijardi evra“, objavljuje Parizijen)

Evropska komisija zapretila je u nedelju da će Mađarskoj uskratiti 7,5 milijardi evra evropskog budžeta zbog korupcije u ovoj zemlji – izveštava francuski dnevnik Parizien. Komisija na taj način održava pritisak u odnosu na Budimpeštu, ali u isto vreme joj daje rok od  nekoliko nedelja da sprovede dogovorene mere.

„Evropska komisija stoga predlaže Savetu, instituciji koja predstavlja države članice i odgovorna je za konačnu odluku, da suspenduje 65 odsto sredstava iz tri programa vezana za kohezionu politiku, što predstavlja 7,5 milijardi evra. Međutim, vrata ostaju otvorena. Komisija preporučuje Evropskom savetu (koji okuplja šefove država i vlada) da Mađarskoj ostavi rok od tri meseca da sprovede 17 ključnih mera na koje se Mađarska obavezala da bi rešila probleme“, piše Parizien.

Sumnja u zakonitost tendera

„Mere koje je predložila Mađarska, da bi popravila situaciju, u principu će verovatno odgovoriti na identifikovane probleme, ako se pravilno pretoče u zakone i shodno tome implementiraju“, rekao je evropski komesar za budžet Johanes Han.

Poljska je juče objavila da će se suprotstaviti svakoj odluci Brisela kojom se Mađarska lišava sedam i po milijardi iz evropskog budžeta.

Evropska komisija je u aprilu pokrenula postupak protiv Mađarske koji nikada ranije nije korišćen, a koji može dovesti do obustave sredstava iz evropskih fondova ukoliko se krše principi vladavine prava.

Komisija posebno navodi „nepravilnosti“ i „nedostatke“ u procedurama za dodelu javnih tendera u Mađarskoj Viktora Orbana: „nenormalno“ visok procenat pojedinačnih prijava za ove ugovore, nedostatak kontrole sukoba interesa i pravnih postupaka u slučaju sumnje na prevaru.

Prošle nedelje Evropski parlament izglasao je oštru ali, istina, neobavezujuću rezoluciju o u kojoj se ocenjuje da u Mađarskoj postoji „hibridni režim izborne autokratije“ koji je zamenio demokratiju. Drugim rečima, objašnjava italijanski dnevnik Korijere dela sera, u ovoj zemlji vlada „ustavni sistem u kojem se održavaju izbori, ali koji ne poštuje demokratske norme i standarde“. Ovo je jedan od zaključaka izveštaja koji je Evropski parlament u Strazburu usvojio u prošle nedelje sa 433 glasa za (123 protiv, 28 uzdržanih) – prenosi Kurie enternasional.

Napadi na Orbanovu politiku

„Mađarska nije demokratija. Bilo je hitnije nego ikada da Parlament zauzme stav s obzirom na alarmantnu brzinu kojom vladavina prava nestaje” u zemlji, osudila je izvestilac Gvendolin Delbos-Korfild, francuska poslanica EP (EELV).

U pitanju je politika koju vodi Viktor Orban, na vlasti od 2010.

„Lista sukoba Budimpešte i Brisela je veoma duga”, podseća španski El Pais, navodeći mere protiv LGBT, govor protiv „mešanja rasa”, kršenje slobode izražavanja ili „bliskost Moskvi“ u vreme invazije na Ukrajinu.

Mađarski tabloid Blik govori o „namernim i sistematskim naporima“ Orbanovog režima  koji, prema izveštaju, „potkopavaju osnovne vrednosti“ Evropske unije. List takođe primećuje samokritiku u izveštaju Evropskog parlamenta u delu koji ukazuje na „nedostatak odlučne akcije” evropskih institucija u odnosu na autoritarna skretanja ove centralnoevropske zemlje.

Iako izveštaj „predstavlja novu simboličnu zamerku”, „malo je verovatno da će akcija Parlamenta dovesti do konkretne sankcije” – piše Politiko Jurop. Tavaresov izveštaj je već 2013. ukazao na opasnu situaciju povodom nezavisnosti pravde, pluralizma medija ili verskih sloboda. Bez rezultata – prenosi Kurie Enternasional.

Pretnja ukidanjem pomoći

„Iako rezultat glasanja nije obaveuzujući, piše britanski Gardijan, ono povećava pritisak na evropske vlasti u Briselu da ne daju Mađarskoj novac EU zamrznut zbog sumnje u korupciju“. Budimpešta još uvek čeka, na primer, skoro 5 milijardi evra pomoći za oporavak posle kovida. „Čak i Poljska, drugi uobičajeni hiroviti partner EU po pitanju tumačenja vladavine prava, već ima zeleno svetlo“, primećuje španski El Pais.

Predstavnici u Parlamentu Fidesa, Orbanove stranke, kritikovali izveštaj i stigmatizaciju njihove zemlje.

„Žalosno je što su debate o ljudskim pravima postale debate o političkim ideologijama. Tumačenje ljudskih prava je u mnogim slučajevima postalo sredstvo za širenje levičarskih ideja u Evropskoj uniji“, požalila se evroposlanica Kinga Gal, koju citira Madjar Hirlap.

Njen kolega Balaž Hidvegi je sa svoje strane ocenio na Tviteru da bi Evropa trebalo da radi na ceni energije, nesigurnosti ili nezaposlenosti umesto da se upušta u „lov na veštice“ protiv Mađarske.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...