Mediji o Švedskoj: nakon poziva krajnje desnice, muslimani zabrinuti za svoje džamije

N.J.

Nakon poziva lidera krajnje desnice da se unište neke muslimanske bogomolje u kraljevstvu, švedski muslimani strahuju za svoje džamije. Konzervativni premijer pokušava da ih umiri, ali mora da izađe u susret i krajnjoj desnici kojom treba da rukovodi – prenosi francuski Kurie enternasional
(Ilustracija, Fitja džamija u Stokholmu, završena 2007. godine, By Holger.Ellgaard - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22434367)

Sve je počelo izjavama lidera Švedskih demokrata (SD) 25. novembra tokom godišnjeg kongresa ove krajnje desne stranke koja podržava desničarsku manjinsku vladu na vlasti od oktobra 2022. godine – prenosi francuski Kurie enternasional u pregledu medija:

Tog dana, Jimmie Akesson, lider krajnje desnice, ne samo da je zahtevao da se zaustavi izgradnja novih džamija u kraljevstvu, on je takođe zahtevao – kako prenosi, između ostalih, Ekpressen

https://www.expressen.se/nyheter/sverige/jimmie-akesson-i-sitt-tal-vill-riva-moskeer-i-sverige/ – uništavanje postojećih džamija koje su „širile antidemokratske, antišvedske, homofobične poruke, anti-semitske ili opšte dezinformacije o švedskom društvu”.

Pored toga, „minareti, kupole, polumeseci i drugi atributi islama u urbanom pejzažu bi trebalo da budu potpuno uklonjeni“, rekao je lider stranke koja je zauzela drugo mesto na parlamentarnim izborima 2022. godine dobivši sa 20,5 odsto glasova.

"Brani nas!"

Žestina njegovog nastupa iznenadila deo švedske štampe.

„Vikend (krajem novembra) je bio zastrašujući za mnoge švedske muslimane“, žalili su se lideri muslimanskih udruženja i džamija u Geteborgu, po veličini drugom gradu u zemlji, u apelu konzervativnom premijeru Ulfu Kristersonu, koji je 27. novembra objavio Aftonbladet https://www.aftonbladet.se/debatt/a/pQaybW/svenska-muslimer-till-kristersson-agera-mot-akesson

„Brani nas, Ulfe Kristersone!“, napisali su u otvorenom pismu koje je objavio  Dagens Niheter https://www.dn.se/sverige/oppet-brev-till-kristersson-skrammande-helg-for-sveriges-muslimer/, tražeći od predsednika vlade da razjasni svoj stav o ovoj temi.

Već 25. novembra jedan od potpisnika, u tekstualnoj poruci Dagensu Niheteru, piše da „u Švedskoj ne rušimo bogomolje. (…) Ono što nam je danas potrebno je jedinstvo, a ne veća polarizacija.”

Nezakonita mera

Nakon što su ga muslimanske organizacije pozvale da razjasni svoja razmišljanja, konzervativni lider im je 29. novembra poslao pismo, u kojem kaže da je „duboko zabrinut činjenicom da se mnogi muslimani osećaju ugroženi u Švedskoj“.

„Važno mi je da se švedski muslimani osećaju bezbedno i poštovano u svojoj zemlji“, dodao je on, prenosi regionalni dnevnik Geteborgs-Posten https://www.gp.se/politik/statsministern-bekymrad-over-svenska-muslimers-utsatthet.983c6622-8fbf-48bc-8075-80855af36413

Prema pravnim stručnjacima, švedski zakon ne dozvoljava rušenje džamija. „Ne samo da se to smatra kršenjem slobode veroispovesti, zaštićene Ustavom, već bi moglo i da bude okvalifikovano kao kršenje pravila Evropske konvencije o ljudskim pravima“, primećuje novinska agencija TT, koju prenosi Svenska Dagbladet https://www.svd.se/a/XbmPxW/sapo-fokus-pa-radikala-individer-inte-moskeer

Za razliku od Francuske, u Švedskoj „ne postoji pravni osnov za zatvaranje bogomolje zbog toga što se u njoj odvijaju ekstremističke aktivnosti“, navodi švedska služba bezbednosti (Sapo), prenosi Svenska Dagbladet https://www.svd.se/a/XbmPxW/sapo-fokus-pa-radikala-individer-inte-moskeer

Ne postoji zvanična statistika o broju muslimana u Švedskoj. Ono što je izvesno jeste da se značajno povećao od 2000-ih, do pooštravanja politike prijema 2016. godine, koja je postala još oštrija od početka saradnje aktuelne vlasti i ekstremne desnice.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...