Svi svetski mediji donose slike oslobođenih talaca na Bliksom istoku: Kakve će biti posledice prekida vatre?

Nataša Jokić

“SAD - u tradiciji Henrija Kisindžera - igraju dvostruku ulogu, kao zaštitna sila za Izrael, s jedne strane, i kao posrednici, s druge strane“ – piše austrijski Die Presse
(Rafa, 26.11.2023 - konvoj Crvenog krsta s izraelskim taocima, koje je oslobodio Hamas, kreće se ka Egiptu)

Svi svetski mediji su preneli brojne slike oslobođenih izraelskih talaca i palestinskih zatvorenika i nude analize mogućih političkih i vojnih posledica prekida vatre.

Pjer Haski, geopolitički kolumnista u francuskog javnog servisa Radio Frans Inter https://www.radiofrance.fr/franceinter/podcasts/geopolitique/geopolitique-du-mercredi-22-novembre-2023-2428963 smatra da „očigledno nema ničeg zajedničkog između izraelskih civila, ponekad vrlo male dece, uzetih za taoce 7. oktobra na izraelskoj teritoriji i zatvorenika osuđenih za aktivnosti, ponekad nasilne, povezane sa palestinskom nacionalističkom borbom“.

“Ono što je zajedničko je centralno mesto koje oni zauzimaju u kolektivnoj imaginaciji dva naroda, a samim tim i politički uticaj koji će ova oslobođenja imati... Sva politička korist, naravno, otići će Hamasu, koji je izvor sukoba. I to je zamka u koju je islamistički pokret namamio Izrael svojim napadom 7. oktobra“, smatra Haski.

gaza-rusevine-s

Gaza, 24.11.2023 - snimci ruševina u Gazi, u vreme primirja (Fonet/AP)

Italijanski dnevnik La Repubblica https://www.repubblica.it/esteri/2023/11/26/diretta/israele_hamas_gaza_news_guerra_palestina_oggi-421256547/?ref=RHLF-BG-I421145452-P3-S1-T analizira:

„Obustava vatre, nakon nedelja mržnje i borbe, zahteva dobru organizaciju ali, pre svega, priličnu dozu hladnokrvnosti. S obzirom na tenzije koje su se nagomilale tokom uličnih borbi, mali incident bi bio dovoljan da uništi sve napore diplomatije... Prekid vatre koji se iznenada ugovara između dva tabora, uvek je nesavršen i podložan greškama, nesporazumima i provokacijama onih koji žele da ratuju do smrti. U pojasu Gaze, pored Hamasa, ovim namerama su motivisane i druge male grupe, od još ekstremnijeg Islamskog džihada do trgovaca ljudima koji se nadaju da će se obogatiti na leđima talaca“.

List prenosi i da je bivši američki predsednik i kandidat na izborima 2024. Donald Tramp na društvenim mrežama u petak kritikovao sporazum o prekidu vatre između Izraela i Hamasa, upirući prstom u aktuelnog predsednika Džoa Bajdena.

"Da li je neko primetio da je Hamas oslobađao ljude iz drugih zemalja, ali do sada nije oslobodio nijednog američkog taoca? Za to postoji samo jedan razlog: nema poštovanja prema našoj zemlji i našem rukovodstvu", napisao je Tramp.

Austrijski Die Presse https://www.diepresse.com/17851736/die-amerikaner-sind-zurueck-im-nahen-osten podvlači ključnu ulogu Sjedinjenih Država i njihov diplomatski uticaj na sporazum: „Sjedinjene Države su se vratile na Bliski istok da bi preuzele ulogu moćnog protagoniste. SAD igraju dvostruku ulogu, kao zaštitna sila za Izrael, s jedne strane, i kao posrednici s druge, u tradiciji Henrija Kisindžera. Njihova uloga nije izgubila na značaju, jer niko drugi ne drži njihovu diplomatsku moć – ni EU, a još manje Kina ili Rusija, diskreditovane njihovim dvostrukim standardima. Najava treće posete regionu od početka rata od strane ministra spoljnih poslova Entonija Blinkena je znak da Sjedinjene Države osećaju odgovornost da sprovedu izgradnju posle rata, na grobovima i ruševinama.

Die Presse u komentaru https://www.diepresse.com/17860813/boese-israeli-arme-palaestinenser-die-botschaft-von-al-jazeera oštro kritikuje katarsku stanicu Al-jazeera

“Kakav utisak o trenutnom bliskoistočnom sukobu stiče neko kome je Al-Jazeera jedini izvor informacija? Preko Katara, Kuala Lumpura, Londona i Vašingtona i sa novinarima u 65 zemalja, ovaj kanal izveštava šta se dešava širom sveta iz svoje perspektive. Postoji od 1996. godine, a na engleskom od 2006. godine. Al-Jazeera je globalni faktor meke moći, prvenstveno kao glasnogovornik globalnog juga, koji predstavlja protivtežu dominaciji zapadnih medija. Međutim, mnoge njene novinare obučavao je Bi-Bi-Si“, piše komentator Die Presse i zaključuje :

“Sa ovim učiteljem (kao što je Bi-Bi-Si) moglo bi se očekivati malo više objektivnosti, zar ne? Nažalost objektivnosti nema. Prema ozbiljnim medijskim posmatračima, program na arapskom je posebno propagandno sredstvo Muslimanske braće. Najjača optužba protiv Al džazire glasi: radikalizuje islamski svet“.

Kao jednu od referenci za svoju analizu Die Presse navodi nemački dnevnik Die Welt, citirajući deo iz intervjua koji je ovom listu dao stručnjak za džihadizam Asiem El Difraouia “objasnivši taktiku pan-arapskog emitera, čija je ciljna grupa više od 300 miliona ljudi samo u 22 države Arapske lige. Al-Jazeera može biti vrlo tolerantna ako koristi katarskoj vladi, ali je jedan od najvažnijih Hamasovih pristalica: njen emir i dalje ugošćuje visokorangirane lidere Hamasa“.

Israel_veselje-s

Tel Aviv, 24.11.2023 - veselje na ulicama Tel Aviva posle vesti o proj gupi oslobođenih talaca od strane Hamasa (Fonet/AP)

Danski Politiken https://politiken.dk/udland/art9637299/»Jeg-skammer-mig-over-at-tale-om-at-glæde-mig-når-hele-Palæstina-lider prenosi “Istaknuti palestinski zatvorenik je među 39 puštenih u zamenu sa Izraelom: Sramota me je da pričam o radosti kada cela Palestina pati“. Izraelka, mala Emili Hand, koja je proslavila svoj deveti rođendan u pritvoru Hamasa, nalazi se među 17 talaca koji su se vratili kući u Izrael. Iz izraelskih zatvora pušteno je 39 Palestinaca“.

U analitičkom članku ovaj danski list poziva na produženje primirja u Gazi:

„Ni Izraelci, ni Palestinci, ni međunarodna zajednica ne mogu tolerisati da ratovi koji se ponavljaju postanu norma. Daleko od toga da su četiri dana dovoljna da se zaustavi logika nasilja. Međutim, većina talaca čeka na oslobađanje i dva naroda teže miru. Zato odgovorne vlade, na Zapadu i u arapskom svetu, moraju da zahtevaju produženje primirja i da se čvrsto i bez odlaganja obavežu da će se umešati između dva tabora. U Gazi, u početku; ali sa ciljem da se otvori put rešenju sa dve države“.

The New York times opisuje atmosferu u Izraelu https://www.nytimes.com/2023/11/24/world/middleeast/israel-hostages-return-home.html kao mešavinu olakšanja i nade i tužnog realizma, i poziv da se učini više.

„Dozvoljeno je osećati radost i pustiti suzu. Ljudski je, uzvikuje ovaj otac koji je upravo pronašao ženu i dve ćerke. Ali ja ne slavim, i neću sve dok poslednji talac ne bude oslobođen. Od danas, porodice talaca su moja nova porodica“.

Supruga Jonija Ašera i dve ćerke nalaze se među 13 izraelskih talaca koje drži Hamas koji su oslobođeni u petak, 24. novembra, u okviru sporazuma koji je još obuhvatio oslobađanje deset Tajlanđana i jednog Filipinca, koji su takođe bili zatočeni u Gazi od kada su oteti 7. oktobara. Da bi mogao da vrati ove ljude, Izrael je pristao da oslobodi 39 palestinskih žena i dece koji su bili zatočeni u zatvorima jevrejske države.

Porodicu Jonija Ašera Hamas je zarobio u kibucu Nir Oz, koji se nalazi u blizini Gaze, „baš kao 12 od 13 talaca koji su oslobođeni u petak“, preciziraju američki mediji. Među ovim ljudima, nisu svi imali priliku da se ponovo sastanu sa svojom porodicom, kao Hana Kacir (76), koju je Hamas prvobitno proglasio mrtvom, a koja se na kraju našla ugrupi oslobođenih talaca. „Njen muž Rami Kacir ubijen je u napadu u Nir Ozu, a njen sin Elad je takođe kidnapovan i ostaje u Gazi“, navodi list.

Članovi porodica su razdvojeni, jedni se vraćaju kući, a drugi ostaju zarobljeni s druge strane granice. To je slučaj i Danijeli Aloni. „Ova 44-godišnja žena je kidnapovana u Nir Ozu sa svojom petogodišnjom ćerkom Emilijom, prenosi The Times of Israel https://www.timesofisrael.com/in-photos-and-videos-first-freed-hostages-hold-emotional-reunions-with-families/ . Pušteni su nakon 49 dana zatočeništva, ali su njena sestra, njen zet i njihove trogodišnje ćerke bliznakinje i dalje taoci u Gazi.

Fotografija Emilije Aloni kako grli odraslu osobu već je postala simbol ovog dana, na isti način kao i „druge fotografije i video snimci dece i starijih žena kako grle svoje voljene. Sve su snimljene u dečjoj bolnici Šnajder, i izazvale su duboke emocije u Izraelu, prenose jerusalimski mediji.

London_Palestinians_Protest-s

London, 25.11.2023 - skup podrške palestincima u Londonu (Fonet/AP)

Sa svoje strane, arapski mediji prenose fotografije 39 Palestinaca koje je objavila jevrejska država, a koji su vraćeni delom na Zapadnu obalu, a delom u istočni Jerusalim.

„Marah Bakeer, koja je uhapšena 2015. godine kada je imala 16 godina, jedan je od zatvorenika oslobođenih u Jerusalimu“, piše katarski medij Al-Jazeera: https://www.aljazeera.com/gallery/2023/11/24/photos-palestinians-released-from-prison-reunite-with-loved-ones

„Sada se raduje što će provesti vreme sa svojom porodicom i razmišlja o upisu na koledž kako bi stekla diplomu prava."

Sporazum postignut uz posredovanje Dohe predviđa da će po 3 palestinska zatvorenika biti puštena za svakog izraelskog taoca, ostali stanovnici Zapadne obale čekaju sa nadom da će ponovo videti članove svoje porodice. „Izraelski ministar pravde objavio je u četvrtak listu od 300 imena žena i dece koji bi mogli da budu pušteni na slobodu“, objašnjava novinar britanskog Gardiana https://www.theguardian.com/world/2023/nov/24/palestinians-gather-outside-israeli-prison-in-hope-of-greeting-freed-prisoners koji se nalazi na Zapadnoj obali.

Zbog nedostatka informacija, članovi porodica zatvorenika sa ovog spiska okupili su se na kontrolnom punktu u nadi da će videti poznato lice kako izlazi iz autobusa koji dolaze iz Izraela. Naja Avad, čija je 24-godišnja ćerka na ovoj listi, moraće još da sačeka. „Znala sam da bi mogla da bude oslobođena kada su objavili imena“, rekla ona za britanske medije. Zaista sam srećna, ali neću verovati dok se to ne desi. Pripremili smo njenu sobu. Jedva čekam da dođe kući.”

Ove subote, prema informacijama prenošenim širom međunarodne štampe, 42 dodatna palestinska zatvorenika trebalo bi da budu oslobođena u zamenu za 13 ili 14 izraelskih talaca. Možda će Najah Avad biti u ovom konvoju. Ili u jednom od sledećih.

Primirje između dve strane, koje je počelo u petak ujutru, trebalo bi da traje 4 dana, ali bi, prema nekim izvorima, moglo da bude produženo. To bi značilo povratak na slobodu više ljudi. Na obe strane.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...