LIBIJA: NAJVEĆE POPLAVE U ISTORIJI AFRIKE

ML

U utorak je Ministarstvo zdravlja objavilo da ima podatke o 3.000 potvrđenih žrtava ali se procenjuje da broj žrtava iznosi oko 10 hiljada
(Derma 12. 9. 2923. - poplavljeni grad Derma, procenjeno je da ima više od pet hiljada žrtava, foto Njujorktajms))

U poplavama, najvećim u istoriji Afrike, dosad je, kako javlja Rojters, utvrđeno - samo u mestu Darna u istočnoj Libiji - 5.300 hiljada ljudskih žrtava. Očekuje se da će bilans mrtvih biti mnogo veći. Prema Međunarodnoj organizaciji za migraciju (IOM), samo u Darni, bez krova nad glavom ostalo je najmanje 30 hiljada ljudi.

Šef civilne avijacije u istočnoj Libiji izjavio je da "more neprestano izbacuje na obalu tela mrtvih". Prema procenama stručnjaka, štete će iznositi više desetina milijardi dolara.

Mediteranski tornado Daniel udario je na libijsko kopno još u nedelju, a bilansi žrtava i šteta su još daleko od konačnih. Proglašeno je u većem delu zemlje vanredno stanje, zatvorene su škole, trgovine, zabranjeno je kretanje noću. U utorak je Ministarstvo zdravlja objavilo da ima podatke o 3.000 potvrđenih žrtava ali se procenjuje da broj žrtava iznosi oko 10 hiljada. S tim brojkama sada barataju i predstavnici Crvenog krsta i Polumeseca.

Najmanje 30 hiljada ljudi iseljeno je dosad iz mesta Darna. Samo u Bengaziju svoje kuće napustilo je 6.085 osoba. Vlasti ističu da je sada najvažnije da se u ugrožene oblasti "dovuče što više  lekova, zdravstvenog personala i zaštitnih sredstava".

Pokazuje se, prema analitičarima, koliko problema ima ova zemlja se šest miliona stanovnika, posebno sa infrastrukturom. Vlast je podeljena na rivalske oblasti na istoku i zapadu, pri čemu ih podržavaju razne naoružene grupe i vlade u inostranstvu. Medjunarodna priznata vlada u Tripoliju nema pod svojom kontrolim istočni deo zemlje.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...