Kome koristi promocija večitog prototipa pametne rukavice za slepe?

Nikola Radojlović

Ostaje da se vidi da li će mladi istraživači i preduzetnici, posle mnogo pogrešnih koraka, uspeti u mukotrpnom procesu poboljšanja pomagala za slepe

Izvorno dobra i plemenita ideja mladih istraživača i preduzetnika da naprave savremeno, multifunkcionalno pomagalo za slepe krunila se kroz vreme, pre svega zbog nedovoljne i neadekvatne podrške države i društva u Srbiji, ali i zbog nedovoljne orijentisanosti na realne potrebe slepih osoba koje se samostalno kreću. Nakon sedam godina od pompezne najave, pametna rukavica je konačno predstavljena (Kragujevac, Niš, Novi Pazar, Beograd…) tokom proleća ove godine zajednici slepih i to u fazi - lošeg prototipa. Zajednica slepih osoba koje se samostalno kreću u Srbiji jednoglasno je dala najniže ocene ovom uređaju, kako u pogledu funkcionalnosti, tako i kvaliteta izrade i dizajna.

Savez slepih Srbije, koji od samog početka ovaj proizvod prikazuje u javnosti u najboljem mogućem svetlu, nedavno se ogradio od ove, kako je predstavljeno, finalne verzije, zauzimajući odjednom izrazito kritički kurs prema proizvođaču.

Pametna rukavica do sada, prema rečima Nikol Krstića, direktora Anoris Technology, nije donela materijalnu a ni drugu korist svojim tvorcima, pred kojima je, po svemu sudeći, mukotrpan proces dorade. Jasno je da negativan publicitet ovog projekta nije na korist ni pokroviteljima, među kojima su, pored Saveza slepih Srbije, i neke privatne kompanije.

Postavlja se pitanje kome je bilo u interesu da se nedovoljno dobar proizvod, pre promoviše nego poboljšava. Korisnici su izrekli vrhovni sud, a Savez slepih Srbije se povinovao pod pritiskom kritike. Kako, pak, i proizvođači i idejni tvorci imaju pravo na svoju medijsku reč u ovom procesu, to pravo su im omogućili Balkanmagazin i Nevena Jovanović, novinar. Ostaje da se vidi da li će mladi istraživači i preduzetnici uspeti da posle mnogo pogrešnih koraka pomognu barem sebi da izađu iz ove nezgodne situacije u koju su se uvalili.

Video prilog: