Mediji o ekonomskoj krizi: U Nemačkoj recesija koja je „sve iznenadila“

Prevela N.J.

Neočekivani pad BDP-a na kraju se pretvara u izgubljeni prihod za domaćinstva, ocenjuje Zidojče cajtung
(ilustracija, https://www.inforadio.de/rubriken/wirtschaft/beitraege/2023/05)

BDP Nemačke je pao dva tromesečja za redom, gurnuvši zemlju u recesiju – prenosi francuski Kurie Enternasional u svom pregledu nemačkih medija:

"Strašan bilans za privredu." Nemačka je ušla u recesiju, upozorava Bild. Usled inflacije i energetske krize, njen bruto domaći proizvod (BDP) je pao u poslednja dva tromesečja  – za 0,5% od oktobra do decembra 2022, zatim za 0,3% između januara i marta 2023. Takve brojke nisu zabeležene u najvećoj evropskoj ekonomiji od početka pandemije kovid-19 početkom 2020.

Posledice na životni standard domaćinstava

Nade velikih optimista dovedene su u pitanje. „Krajem aprila, Savezni zavod za statistiku je i dalje očekivao stagnaciju u prvom tromesečju“, podseća Handelsblat. Oporavak industrije, „koja je uspela da proširi svoje aktivnosti početkom godine“, ostavio je utisak da je nemačka privreda u usponu.

„Mnoge kompanije su međutim imale loš mesec mart“, objašnjavaju ove ekonomske novine. “Na nacionalnom nivou, pad prodaje automobila – povezan sa ukidanjem bonusa koji favorizuju kupovinu električnih ili hibridnih vozila – imao je snažan uticaj. Baš kao i pad proizvodnje u industriji. Porast kamatnih stopa u zoni evra uticao je, između ostalog, na tražnju za nemačkim proizvodima.

Sa spoljnotrgovinske tačke gledišta, zemlja je očekivala i više narudžbi iz Kine, nakon napuštanja politike „nultog kovida“.

Ukratko, komentariše Handelsblat, „recesija zabeležena ove zime je zaista sve iznenadila“.

Međutim, ovo neprijatno iznenađenje moglo bi da ima posledice na životni standard Nemaca. „Takav pad BDP-a na kraju se pretvara u izgubljeni prihod za domaćinstva, ocenjuje Zidojče cajtung. „U vremenima recesije, kompanije takođe nerado zapošljavaju, što može da vodi ka povećanja nezaposlenosti.“

Prema ovim levičarskim novinama, ipak je malo verovatno da će do takvog porasta nezaposlenosti zaista doći. Kompanijama širom Rajne trenutno nedostaje radne snage, što bi trebalo da neutrališe „negativan efekat“ recesije na tržištu rada.

Očekuje se da ova godina bude - teška

U nemačkoj štampi većina ispitanih stručnjaka, smatra da 2023. godina obećava da će biti teška. Zima je bila blaga, što je omogućilo kontrolu određenih troškova, na primer u građevinskom sektoru. Prema dnevniku Tagesšau, rast cena energije i robe široke potrošnje  - imao je svoje posledice.

„Značajna težina inflacije bacila je nemačke potrošače na kolena, a oni su povukli celu ekonomiju“, objašnjava medijima Andreas Šojrle iz nemačkog kreditnog instituta DekaBank. Potrošili su manje nego obično, a javna potrošnja je smanjena. Ovo je imalo direktne posledice po preduzeća.

„Međunarodni monetarni fond procenjuje da bi rast trebalo da se približi nuli u toku cele godine. Međugodišnja inflacija, koja je u aprilu dostigla 7,2%, trebalo bi da igra odlučujuću ulogu u budućim kretanjima.“

Nemačka vlada je u svojim poslednjim ekonomskim projekcijama predvidela rast od 0,4 odsto za 2023. Njene računice su bile zasnovane na proceni da neće biti recesije na početku godine.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...