Nemački mediji o energetskoj krizi : Turbina razdor između Rusije i Nemačke

Predila N.J.

Nemački kancelar Olaf Šolc otišao je u Milhajm, u blizini Diseldorfa, gde se nalazi turbina iz gasovoda Severni tok 1. Deo turbine, koji Rusija polaže već nekoliko nedelja, u središtu je energetskog sukoba između Berlina i Moskve
(ilustracija, Nemaćki kancelar ispred gasne turbine u hali Simens enerdžija u zapadnonemačkom gradu Milhajmu)

Kada je Olaf Šolc posetio prostorije Siemens Energi-ja u Milhajmu, u zapadnoj Nemačkoj, u sredu 3. avgusta, želeo je da „stekne sopstvenu predstavu“ o smanjenju isporuka ruskog gasa – prenosi izveštavanje nemačkih medija francuski Kurie Enternasional.

Javni emiter VDR (Vestdeutsche Rundfunk Koln) javlja da je turbina iz gasovoda Severni tok 1 sada u Milhajmu, nakon operacije popravke u Kanadi.

„Već nekoliko nedelja se prepiremo oko ove turbine, za koju Rusija tvrdi da joj je potrebna da bi obezbedila isporuke gasa Zapadu“, objašnjavaju mediji.

Odlaskom u Milhajm „socijaldemokratski kancelar Olaf Šolc je ovu mašinu učinio državnom aferom“, komentariše tabloid Bild. Priključujući se poziciji svog ministra ekonomije, on je indirektno optužio Ruse da turbinu koriste kao izgovor za pritisak na Zapad, u kontekstu rata u Ukrajini.

„Ne samo da je ova turbina u savršenom stanju, već njena upotreba nije u suprotnosti sa sankcijama Zapada“, rekao je on, suprotstavljajući se argumentima ruske grupe Gasprom, zadužene za isporuke gasa. “Isporuke će biti moguće čim Rusi dostave informacije koje traže carinski organi“, dodao je on.

„Od juna Rusija je smanjila izvoz gasa preko gasovoda Severni tok 1“, piše Tagesšau. Nedeljama isporuke gasa Nemačkoj nisu prelazile 40 odsto kapaciteta gasovoda koji povezuje Rusiju sa Zapadnom Evropom. Ova napeta situacija navela je Kanadu da početkom jula izda „dozvolu ograničenog trajanja“ kako bi omogućila isporuku turbine koju su tražili Rusi.

Situacija se, međutim, nije popravila. Posle potpunog prekida tokom deset dana (zbog održavanja), isporuke su ponovo smanjene. Od 27. jula gasovodom je prevezeno samo 33 miliona kubnih metara gasa, odnosno 20 odsto onoga što može da transportuje.

Da bi opravdao ovo dalje smanjenje obima isporuka, Gasprom je najavio dodatne radove na održavanju. Prema navodima ruske kompanije, četiri od šest turbina Severnog toka 1 su na održavanju.

„Gledano iz Evrope, ovo objašnjenje više liči na loš izgovor“, tumači Tagesšau.

Zidojče cajtung, posebno, vidi u tome grube laži koje je orkestrirao Kremlj odlučan da podeli Zapad, uz pomoć svojih simpatizera preko Rajne.

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder tako pribegava ruskim argumentima, zahtevajući puštanje u rad kontroverznog gasovoda Severni tok 2, blokiranog nakon ruske invazije na Ukrajinu.

„U Milhajmu Šolc šalje poruku Nemcima, a ne Putinu“, uverava naslov na levoj strani. Za list, njegova poseta Siemens Energi  pokazuje da je svestan da je energetska budućnost njegove zemlje u opasnosti.

„Očigledno se sprema za sve moguće varijante“: ako je zima oštra, može reći da ju je predvideo; a ako se situacija popravi, „svi treba da znaju kome to dugujemo“.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...