Žalbe Putinu povodom rata u Ukrajini

M.L.

Kada je Ministarstvo odbrane prestalo da odgovora na pitanja rođacima vojnika, oni su počeli da se obraćaju predsedniku. Najviše žalbi predsedniku na Ministarstvo odbrane je stiglo u aprilu - skoro 624 hiljade
(ilustracija, Ruska vojska u regionu Luganska, Ukrajina)

Skoro 1,2 miliona žalbi na Ministarstvo odbrane u vezi s ratom u Ukrajini dobila je ove godine kancelarija ruskog predsednika Vladimira Putina. To su utvrdili istraživači s veba „Važnije istorii“, čije nalaze prenosi AFP.

Ministarstvu odbrane upućeno je ove godine više žalbi nego u svih poslednjih šest godina.

Bezbedne žalbe predsedniku

Mnogi su se odlučili da se obrate direktno šefu države. U tom slučaju, naime, zakon zabranjuje da građanin bude gonjen.

"Žalbe predsedniku su postale jedini način da se sazna nešto o sudbini vojnika na frontu i izrazi nezadovoljstvo ratom", ističu istraživači.

Najviše žalbi predsedniku na Ministarstvo odbrane je stiglo u aprilu (skoro 624 hiljada), što je više nego u sva tri prethodna meseca. Od toga se se skoro 56 hiljada ticalo "angažovanja ruskih snaga izvan zemlje" a 42 hiljade odnosilo se na "traganje za zarobljenim i nestalim članovima porodica".

Ruska vlada od 25. marta, kada je saopštila da je tokom sukoba u Ukrajini poginuo 1.351 vojnik, nije objavila nikakve zvanične podatke o broju žrtava. Porodice vojnika, koji su angažovani u sukobu, pitaju se s pravom šta se tamo događa.

Nezavisno istraživanje na osnovu javno dostupnih podataka od lokalnih vlasti i medija došlo je do brojke od preko tri hiljade poginulih, piše o tome server "Moskva tajms" (Moscow Times). Brojka poginulih Rusa u Ukrajini je, po nekima, osetno veća. Britanski Gardian je ovu brojku pre nekoliko dana procenio na 15 do 20 hiljada.

Većina Rusa podržava Putina

Iz istraživanja koje je sprovela ruska nezavisna ruska agencija za istraživanje javnog mnjenja Levada, proizilazi da još uvek rat u Ukrajini podržava oko 77 posto Rusa. Neki sociolozi upozoravaju da znatan deo protivnika invazije na Ukrajinu ne izražava svoja stanovišta, tako da se ove brojke ne mogu smatrati tačnim. Oni koji, međutim, ove brojke smatraju realnim ukazuju da je to tako zbog sistematske i svakodnevne propagande. 

April je, prema politikologu Ivanu Preobraženskom, postao preloman mesec za dosta ljudi. Tada su se promenili tempo i karakter žalbi Ministarstvu odbrane. Ranije su dominirale žalbe na smeštaj vojnika i članova njihovih porodica, na penzije, davanja za vojne pogrebe... Sada su Rusi počeli da se žale na rad vojne uprave koja i dalje, kao u sovjetskim vremenima, smatra za borce sve one koji su sposobni za vojnu službu, zatim na neefikasno traganje za nestalim i zarobljenim vojnicima, kao i žalbe na službu regruta i vojnika sa ugovorom, plate, naoružanje... uopšte - na rat i ratovanje.

Rođaci vojnika su se najpre obraćali jedinicama i komandantima ali nisu dobijali odgovore. Kao primer, ovaj server navodi potapanje krstarice "Moskva", koje je vojno rukovodstvo tajilo, kao što se i dalje taje podaci o žrtvama. Kada je Ministarstvo odbrane prestalo da odgovora na pitanja rođacima vojnika, oni su počeli da se obraćaju predsedniku.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...