Gagarinova legenda

M.L.

Pre 60 godina prvi čovek je poleteo u kosmos a i danas živi kao simbol ruskog uspeha i narodnog ponosa
(ilustrtacija, Jurij Gagarin, prvi kosmonaut i ruski heroj)

Njegova popularnost ne pada ni posle 60 godina od legendarnog leta u kosmos 12. aprila 1961. s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu. U Rusiji, kako ovim povodom javlja agencija AFP,  ne postoji ličnost kao što je Jurij Gagarin koja je tako univerzalno obožavana. A ima i zašto – to je bio istorijski poduhvat u kome je čovek po prvi put iskoračio u beskraj svemira iz usamljenosti male planete na kojoj živi.

Svake godine u Rusiji se slavi ovaj dan i odaje izuzetno velika pošta ovom  junaku. Sada će, na jubilej, svakako proslava biti još veća. Takvih ličnosti, koje su kao Jurij Gagarin toliko obožavane u ovoj zemlji je sasvim malo. Ova legenda, koja simbolizuje verovatno najveći ruski uspeh u istoriji, važan je izvor patriotskog nadahnuća koje je sve ređe u godinama posle raspada SSSR-a.

gagarin-proslava-petrograd

Sanct Petersburg, 11.04.2021 - lansiranej modela rakete na trgu u Sankt Pweterburgu, povodom 60. godišnjice leta Jurija Gagarina u svemir

Ujedinitelj naroda 

Gagarinova legenda živi zato kao simbol ruskog uspeha i narodnog ponosa. Štaviše, kako ovim povodom ističe Gagarinov biograf Lev Danilikin, "Gagarin je ličnost koja izaziva apsolutnu slogu i ujedinjava narod. To je veoma redak i izuzetan slučaj da je oko nekoga jedinstvena tako velika većina Rusa".

Gagarinovo lice smeši se na ovaj dan na sve strane u Rusiji sa portreta na zidovima. Na Lenjinovom bulevaru u Moskvi on je na visini od 42,5 metara u poziciji kao da upravo sada poleće u kosmos. Upravo u ove dane je najomiljeni motiv za tetoviranje. Rusi slave 12. april i kao Dan kosmonautike kada žitelji ovo najprostranije zemlje na svetu, od dece do staraca, polažu cveće na spomenike, evocirajući ovaj istorijski čin za celo čovečanstvo.

"Uzdigao nas je od proste biološke vrste u gospodara kosmosa", piše o ovome u očitoj uznesenosti, istoričar Aleksandar Železnjikov.

Gagarin, sin tesara i dojilje, najpre je učio za livca a kasnije se "probio" u školu za vojne pilote. Već u svojoj 27. godini proveo je 107 minuta u svemiru pre nego što je u vasionskom brodu Vostok 1 obišao zemaljsku kuglu. Gagarina su dočekale ekstaze oduševljenja, hvale za hrabrost i profesionalnost, postao je primer savršenog ruskog muškarca. Legendu prate i detalji o njegovoj hrabrosti, druželjubivosti, kao i ljubavi prema dvema ćerkama i supruzi Valentini.

"Ako se nešto pokvari, tražim od vas, posebno od tebe Valjuško, da ne budete tužne. Život je takav i niko nema zagarantovano da ga već sutra možda neće pregaziti auto", napisao je on ženi u pismu nekoliko dana pre svoje prve misije u svemiru. Bivši kosmonaut Boris Volinov je u jednom intervju AFP-u pre desetak godina, opisao Gagarina kao čoveka koji je koristio svoje privilegije da bi osigurao retke lekove i mesta u boljim bolnicama za svoje manje srećne prijatelje.

Gagarin-crtezz-

Jurij Gagarin, crtež

Slava i pogibija

Po povratku u zemlju Gagarin se, prema AFP-u, našao u centru sovjetske propagande koja je na njegovom primeru nastojala da dokaže prednost sovjetskog modela društva koji uspeva da plebejce uzdigne u pobednike. Prema Danilkinu, režim je koristio Gagarina kao primer za "ostatak sveta", ali i još više za ubeđivanje žitelja SSSR-a, koji su doživeli strahote II svetskog rata i staljinske represije da "žrtve iz poslednjih decenija nisu bile uzaludne". A i sadašnji predsednik Vladimir Putin je to pihvatio i rado uzdiže sovjetske pobede – najpre pobedu u Svetskom ratu, a potom i u osvajanju vasione (što naravno, ne znači da su te hvale nezaslužene).

Kao i mnogi drugi junaci, i Gagarin je, istovremeno, i tragična ličnost. Njegova smrt tokom jednog probnog leta 1968. kada je imao samo 34 godine, okružena je do danas tajnovitošću. Vlasti nisu nikad objavile u celosti izveštaj o uzrocima tragedije. Iz nekih zapisa može se zaključiti da je MIG-15 kojim je Gagarin leteo, verovatno pao usled sudara s  metereološkim balonom. Upravo zbog nedovoljne transparentnosti, mnogo je verzija o uzroku smrti. U jednoj se čak tvrdi da je Gagarin bio pijan, u drugoj da ga je Kremlj "otkačio" zbog toga što su se na vrhu bojali zbog njegove popularnosti...

Upravo zbog toga mnogi Rusi se nisu ni danas pomirili s njegovom smrću. A i to Gagarina čini još većom legendom...


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...