Danas je 8. april - svetski dan Roma

M.L.

Na današnji dan pre 50 godina počeo je prvi Svetski kongres Roma koji je potom proglašen za Svetski dan ove najveće manjinske zajednice u Evropi
(ilustracija, Zastava Roma)

Nastojanja Roma iz svih delova sveta za ujedinjenjem krunisana su na prvom Svetskom kongresu ove zajednice, aprila 1971. u mestu Orpington kod Londona i trajao pet dana. Datum početka Kongresa proglašen je potom za Svetski dan Roma – najveće manjinske, (desetomilionske) zajednice u Evropi.

Ovaj skup (Romano kongreso lumiakro) održan je od 8. og do 12.aprila 1971. Bilo je to prvo oficijelno i politički jedinstveno istupanje Roma na kome su njihovi predstavnici iz 14 zemalja sveta deklarisali svoje zajedničko društveno poreklo, utvrdili svoje etničko ime Rom i usvojili dva svoja najvažnija simbola – romsku zastavu i himnu. Tada je, takođe, Indija proglašena za zemlju njihovog porekla, tojest domovinu iz koje Romi potiču.

Prvobitno je ovo trebalo da bude samo sastanak Međunarodnog ciganskog komiteta  (Comité International Tzigane) koji je, kako bilo predviđeno, trebalo da pripremi svetski romski kongres. Na tom sastanku su se, međutim, pojavili i učestvovali dosta brojni predstavnici Roma iz više od deset zemalja sveta pa su se zato organizatori odlučili da ga proglase za prvi Svetski kongres Roma. Formirano je nekoliko radnih grupa koje su usmerile na obrazovanje, socijalne probleme, ratne reparacije, kulturu i jezik.

Jedna od glavnih, ako ne i najvažnija odluka je bila preporuka da se ubuduće etnonim Cigan, koji nije, prema mišljenju učesnika Kongresa odražavao stvarnost, zameni sa Rom.

Učesnici Kongresa su, takođe utvrdili formu međunarodne romske zastave (O stjago le romengo)  – plava i zelena pozadina, koja predstavlja nebo i zemlju, sa crvenim "čakrom" sa 16 krakova tojest točkić u centru. Ovaj poslednji element simboliše nomadsku tradiciju romskog naroda i istovremeno je omaž zastavi Indije, koji je zastavi dodao naučnik Vir Radjendra Riši. (Ovaj dizajn je posebno bio populaan u SFR Jugoslaviji, koja mu je nakon usvajanja dodelila i službeno priznanje). Zastavu su promovisali glumac Jul Briner i violinista Jehudi Menjuhin, a svesrdno ju je podržao i Florin Ćaba, tada samoproglašeni "kralj Roma".

Delegati su na ovom kongresu usvojili i međunarodnu himnu Roma "Đelem, đelem"  (Geľem, geľem) na osnovu stare ciganske pesme koja se očuvala u Rumuniji i Srbiji.

Delegati su tada osnovali novu međunarodnu organizaciju – Uniju Roma, koja je zastupala 71 romsku organizaciju iz 21 zemlje. Sada se ova organizacija zove Međunarodna romska unija (International Romani Union, IRU). Marta 1979. ova organizacija je postala savetodavni organ OUN. Od početka 90-ih organizacija razvija veoma jaku aktivnost na međunarodnom nivou, u čemu su najzačajniji rezultati postignuti u saradnji sa Savetom Evrope.

Jugoslovenski Romi, posebno srpski, veoma aktivno su učestovali u osnivanju svetske romske organizacije, što se vidi u tome da je njen prvi predsednik postao pisac, skojevac u II svetskom ratu Slobodan Berberski (1919-1989). On je bio jedan od organizatora akcije jugoslovenskih Roma poznate pod imenom "Rom traži mesto pod suncem", započete 1967. koja je prethodila i doprinela svetskom ujedinjavanju Roma. Naši Romi su igrali ključnu ulogu u svetskom pokretu i emancipaciji Roma, među njima su se isticali, takodje, Sait Balić, Dragoljub Acković, Srđan Šain, Rajko Đurić.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...