Oregon na referendumu izglasao dekriminalizaciju tvrdih droga

M.L.

To je prva američka država koja čini ovaj korak. Svaki jedanaesti građanin Oregona je zavisnik od droge
(Oregon, Salem - Dobrovoljci predaju kutije u junu 2020. sa potpisanim peticijama podrške referendumu za drastičnu promenu načina na koji pravosudni sistem tretira ljude sa količinama droge za ličnu upotrebu)

Zakon, koji su predložili sami građani američke države Oregon, o dekriminalizaciji tzv tvrdih droga, prekjuče su, kako javlja AP, i izglasali na referendumu, održanom istovremeno s predsedničkim izborima.

Umesto da budu zatvarani zbog korišćenja tvrdih droga, heroina, LSD-a i metamfietamina, građani ove države će plaćati kaznu od 100 dolara ili će morati da idu na lečenje od zavisnosti od ovih droga, koje će biti finansirano iz poreza na legalno i kontrolisano tržište marihuane, smatrane, inače, tzv mekom drogom. Predlog ovakvog zakona bio je građanska inicijativa koju je podržalo 59 posto glasača. Istovremeno, glasači su podržali i legalizaciju upotrebe psihotropnih gljiva u medicinske svrhe.

"Ova pobeda je istorijski korak da prestane s kriminalizovanjem korišćenja droga", izjavila je direktorka Alijanse za zakone o drogama Kasandra Frederik (Kassandra Frederique). To je, prema njoj, najteži udarac u takozvanom "ratu protiv droga".

Kako ukazuje AP, ne radi se, ipak, o nekakvom velikom, radikalnom koraku već se, pre svega, ispravljaju mane ranijih propisa. Na primer, kažnjavanje zatvorom je dovodilo do toga da su ljudi po izlasku iz zatvora imali probleme kako da dođu do posla ili krova nad glavom. A to ih je ponovo vraćalo ka upotrebi droga...

Prema oregonskim zdravstvenim izvorima, svaki jedanaesti građanin ove države je zavisnik od droge. Svakog dana od predoziranja umru u proseku dva građanina. 

Prema stručnjacima, promena zakona dovešće do smanjenja hapšenja za oko 3.700 slučajeva godišnje. Na ovaj način će se smanjiti rasne i etničke razlike u broju zatvorenih.

Oregon nije, međutim, bio jedina američki država u kojoj se u utorak odlučivalo ne samo u predsedničkim izborima nego i o politici prema drogama. U državama Arizona, Južna Dakota, Montana i Nju Džersi, birači su glasali i o legalizaciji konoplje u rekreacione svrhe.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...