Frans 2 istražuje, „Električne baterije: Da li će rudnik litijuma opustošiti dolinu sa 20 hiljada stanovnika u Srbiji?“

priredila N. Jokić, Strazbur

Objavljeno u tv-dnevniku 24/11/2021. u 20h, “France 2”- drugog kanala francuskog javnog tv servisa
(ilustracija, Panorama Jadra i maketa budućeg postrojenja za iskopavanje i preradu litijuma, izvor TV France 2)

Neophodan za proizvodnju baterija za električne automobile, litijum je postao jedna od najtraženijih sirovina. Eksploatacijom ležišta litijuma, međutim, uništava se čovekova okolina. U Srbiji je australijska grupa Rio Tinto kupila zemlju bogatu litijumskom rudom, ali stanovnici nemaju nameru da dopuste ovoj multinacionalnoj kompaniji da opustoši njihovu dolinu.

jadar-3-ne-raste-

Mesto obavljenog istraživanja litijuma u Jadru

Jedan od glavnih načina za smanjenje emisije gasova staklene bašte je upravo električni automobil. Njegova prodaja raste, a državna politika nas podstice da koristimo vozila na električni pogon. Da li je uvođenje električnog automobila bez posledica po životnu sredinu? Odakle dolazi litijum za baterije?

jadar-mapa

Mapa položaja Jadra kraj Drine

“Oko u 20h” ide u Srbiju

Dolina Jadra, na zapadu Srbije: To je mesto koje je anglo-australijska multinacionalna kompanija Rio Tinto izabrala za izgradnju najvećeg rudnika litijuma u ​​Evropi. Projekat je promovisan na srpskoj TV. „Zelene tehnologije, električni automobili, čist vazduh“, navodi se u reklami uz zvuk ptičijeg pevanja. „Sve zavisi od jednog od najbogatijih nalazišta litijuma na svetu, koje se nalazi upravo ovde, u Jadru u Srbiji.”

Ova ekološka retorika nema veze sa onim što se došava na mestu gde će u budućnosti biti rudnik.

jadar-nebojsa-nedeljica

“Ovde će biti kao na Mesecu, kao na Marsu”, jada se Nebojša Petković. Ovaj lokalni stanovnik zna da će rudnik koristiti ogromne količine sumporne kiseline, a posledica bi mogla da bude izbacivanje arsenika, kao što je to slučaj oko prvih bušotina koje je multinacionalna kompanija iskopala usred polja.

„Ovo su dve istražne bušotine. Arsenik je pronađen oko njih, a leti ništa ne raste u krugu od 10 metara.“  

jadar-2-istraz

Prema rečima Nebojše Petkovića, ovaj rudnik litijuma, smešten između dve reke, predstavlja opasnost od zagađenja za ceo region. "Mislim da je ovo prvi put u ljudskoj istoriji da je takav rudnik napravljen u naseljenom području. Ovde živi 20.000 ljudi. Biće to katastrofa."

Rio Tinto tvrdi da sprovodi 12 ekoloških studija, koje će objaviti kasnije. Ali ovo nije prva ekološka optužba protiv Rio Tinta. U Papui Novoj Gvineji kompanija je optužena da nije očistila rudnik koji je napustila pre 30 godina. U Australiji je prošle godine uništila sveto mesto Aboridžina staro 46.000 godina. Rio Tinto je posle uputio izvininjenje.

jadar-kuce2-prodate-

Prodate i napuštene kuće u selu Gornja Nedeljica

Fantomsko selo

Iako radovi još nisu počeli, selo Gornje Nedeljice u Srbiji već izgleda kao fantomsko selo. Za nekoliko meseci multinacionala je od meštana kupila pedesetak kuća… plaćajući pet puta više od tržišne cene.

„Ti meštani su dobili bar 200 hiljada evra za svaku kuću“, kaže Nebojša Petkovic. „To u Srbiji predstavlja ogromnu sumu.“

U ovom siromašnom mestu oni koji su napustili svoje kuće sa sobom su poneli sve što su mogli: Vrata, prozore, delove krovova. Zlatko Kokanovic, stočar i član udruženja „Ne damo Jadar“, jedan je od poslednjih koji su odbili da prodaju.

„Imam otprilike četiri hektara polja u zoni rudnika. Neću im prodati. Oni koji su stari i sami - teže odolevaju pritiscima i pretnjama eksproprijacijom.“

litijum-mapa-evropa-

Mapa poznatih nalazišta litijuma u Evropi

„Srpski zakon se menja prema interesima investitora“

Multinacionala Rio Tinto je planirala je da će investirati više od dva miliona evra u ovaj rudnik čiji bi litijum, prema njenim proračunima, omogućio da se proizvede million električnih automobila godišnje. Multinacionala treba još da dobije državnu dozvolu od Srbije. To je obična formalnost, samatra Sreten Đorđević, advokat specijalizovan za ekološka pitanja. On ukazuje da postoji mogućnost da su država i Rio Tinto u dosluhu i kao primer navodi  jednu studiju sa terena koja je objavljena u zaslađenoj verziji. “Autori studije, direktor”, sve je zatamnjeno u tekstu.

jadar-studija-

Studija o Jadru sa zatamnjenim važnim podacima

„Postoji mogućnost da su srpski stručnjaci koji su sproveli te studije Rio Tintu – u sukobu interesa jer je sasvim moguće da su oni ti koji sede u vladinim tehničkim komisijama i odobravaju te iste studije, a da to ne može da se proveri.“

Rio Tinto nije želeo da dâ intervju, ali navodi da je deo teksta iz izveštaja zatamnjen „jer sadrži informacije osetljive u komercijalnom smislu“.

„Nije to slučajno što Rio Tinto inevstira u Srbiji“, dodaje advokat, “ovde se zakon menja prema inetersima investitora”.

 jadar-adv-djordjevic

Sreten Đorđevic

Ovo nalazište litijuma u Srbiji ni izdaleka nije najveće u Evropi. Ima drugih nalazišta – uključujuća ona u Francuskoj -  koja nisu eksploatisana. Aleksandar Jovanovic Ćuta, lider protivnika rudnika, smatra da bi zemlje EU, čiji Srbija nije član, odbile projekat takvih razmera na svom tlu.

jadar-cuta-

 Aleksandar Jovanovic Ćuta

„Postoje li takvi rudnici litijuma u Francuskoj, Nemačkoj, Češkoj?“, pita on ironično. „To je u neku ruku licemerje Evropske unije koja želi da diše čist vazduh čak i ukoliko su za to potrebne prljave tehnologije koje Srbiju pretvaraju u otpad.“

U Evropi  postoje uglavnom manji projekti za vađenje litijuma. Evropska automobilska industrija za sada uvozi oko 90 odsto litijuma.

 

Izvori :

Site web Rio Tinto : Projet JadarJuukan (Australie) 

Rio tinto’s past casts a shadow over serbia’s hopes of a lithium revolution, Daniel Boffey, The Guardian, 19 novembre 2021

Voitures électriques : une mine de lithium va dévaster une région Serbe, Louis Seiller, Reporterre, 9 novembre 2021

Australie : le géant minier Rio Tinto reconnaît avoir détruit des grottes aborigènes préhistoriques, France Info, 27 mai 2020

Bougainville : Rio Tinto dans la tourmente de l’ancienne mine de cuivre de Panguna, France Info - la 1ère, 1 octobre 2020

Réserves de Lithium en Europe, EuroGeoSurveys

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...