SAD: Globalno zagrevanje preti da izazove sukobe u svetu

Autor:   BM

Klimatske promene, prema nizu novih procena Sjedinjenih Država, prete da trajno i opasno preoblikuju globalni bezbednosni pejzaž, gde nijedna zemlja neće biti pošteđena, a neki delovi sveta već možda dostižu prekretnicu, preneo je danas Glas Amerike pozivajući se na izveštaje koje je naručio predsednik SAD Džozef Bajden. (Pentagon upozorava da će klimatske promene verovatno izazvati nestabilnost na Bliskom istoku, u Južnoj Aziji, Africi, Evropi, kao i Centralnoj i Južnoj Americi. Foto: Pixabay)

Izveštaji, koje je ranije ove godine naručio predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden kao deo napora da se bolje suoči sa uticajem klimatskih promena, upozoravaju da nijedna zemlja neće biti pošteđena i da neki delovi sveta možda već dostižu prekretnicu.

"Kako se klimatske promene približavaju drugim pokretačima, posebno geostrateškoj konkurenciji, novim tehnologijama i globalnoim demografskim trendovima, tako se preoblikuje spisak rizika", navodi se u strateškom okviru za klimatske promene Sekretarijata za unutrašnju bezbednost objavljenom 21. oktobra.

Navodi se da su zvaničnici odbrane već primorani da se pripreme za najgore scenarije, počev od masovne migracije, preko promena u ravnoteži snaga u ključnim regionima do mogućnosti da neke zemlje dođu do potpunog kolapsa, izazivajući "nestabilnost širom sveta".

SAD: Globalno zagrevanje preti da izazove sukobe u svetu
Produženi sušni periodi i obilne kiše u centralnoj Americi mogle bi da nateraju 30 odsto
radno aktivnog stanovništva na migracije. (Foto: Pixabay)

Neuralgične tačke

U Pentagonovoj proceni rizika upozorava se da će klimatske promene verovatno izazvati nestabilnost u najmanje četiri regiona - na Bliskom istoku i u Južnoj Aziji, Africi, Evropi i Centralnoj i Južnoj Americi - od kojih će tri verovatno imati povećanu potražnju za humanitarnom pomoći.

"Ocenjujemo da je većina zemalja u kojima su aktivne Al Kaida ili ISIS, veoma osetljiva na klimatske promene", upozoravaju obaveštajne službe dodajući da bi zemlje u centralnoj Africi, koje se već suočavaju sa rastućim pretnjama terorizma, mogle da se nađu preplavljene problemima.

Produženi sušni periodi i obilne kiše u centralnoj Americi mogle bi da nateraju 30 odsto radno aktivnog stanovništva na migracije, dok bi se zemlje sa najviše resursa mogle naći u sukobu, navode iz službi predviđajući intenzivnu konkurenciju između SAD i Kine nad ključnim tehnologijama minerala i čiste energije do 2040. godine.

"SAD i druge vodeće države su u relativno boljoj poziciji od ostalih zemalja da se nose sa velikim troškovima i dislokacijom predviđenih promena, delom zato što imaju veće resurse za prilagođavanje, ali će ipak zahtevati teška prilagođavanja", navodi se u proceni.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...