Većina zemalja EU prekoračuje limite štetnih materija u vazduhu

ML

Merama protiv pandemije poboljšan je kvalitet vazduha jer su u gotovo svim zemljama usled restrikcija osetno smanjene emisije iz industrije i saobraćaja
(Neverica u velikim gradovima zbog pada zagađenja vazduha: Nju Delhi, oktobar 2019. i april 2020. ilustracija - Gardijan)

Većina zemalja Evropske unije (EU) i dalje prekoračuje limite koncentracije štetnih materija u vazduhu, mada se situacija privremeno poboljšala, zahvaljući merama protiv pandemije covida-19, pa se zato kvalitet vazduha poboljšao. To je juče saopštila Evropska agencija za životnu sredinu (EEA) u najnovijem izveštaju u kome su prezentirani rezultati merenja iz 2019. i preliminarni od 2020. godine.

Bar jedan limit u koncentraciji štetnih materija lane je prekoračivala većina zemalja Unije. Osam država lane nije se, kako prenosi češka agencija ČTK, držalo godišnjih limita u emisiji azota što je, ipak, napredak u odnosu na 2019. kada je takvih zemalja bilo čak 18. Znatno poboljšanje registrovano je što se tiče dnevnih koncentracija polenovog praha koji su bili iznad limita u osam zemalja (2019. je toga bilo u 16 zemalja).

Prema EEA, najviše problema s visokom koncentracijom praha u vazduhu imaju zemlje istočne i srednje Evrope gde, inače, znatan broj domaćinstava za grejanje koristi čvrsta goriva. Prizemni ozon je problem uglavnom u južnoj Evropi koji nastaje usled sunčevih zraka i viših temperatura. Lane je limite prizemnog ozona prekoračilo 17 zemalja EU.

EAA je još lane upozorila da su karantinske mere protiv pandemije poboljšale kvalitet vazduha jer su u gotovo svim zemljama usled restrikcija osetno smanjene emisije iz industrije i saobraćaja.

Zagađenje vazduha je, prema Evropskoj komisiji (EK), glavni ekološki rizik za zdravlje stanovništva u Evropi. Prema podacima EEA, loš kvalitet vazduha dovodi svake godine do oko 400 hiljada preranih smrti.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...