U Nemačkoj se (opet) najviše struje dobija iz uglja

M.L.

Uzroci za ovakva kretanja su vremenske prilike sa znatno manje vetra od proseka, kao i napuštanje proizvodnje električne energije u nuklearnim centralama
(ilustracija, Najveća nemačka termoelektrana na ugalj puštena je u rad u Manhajmu septembra 2015. Dizajniran je da traje nekoliko decenija - uprkos energetskoj tranziciji)

Ugalj je u Nemačkoj u prvoj polovini ove godine, kako je saopštio Savezni zavod za statistiku (Destatis), ponovo postao glavni izvor električne energije. Prestigao je tako energiju dobijenu iz vetra koja je lane i nekoliko godina pre toga imala najveći udeo u proizvodnji električne struje.

Uzroci za ovakva kretanja su, prema saopštenju ovog zavoda koje prenosi DPA, vremenske prilike sa znatno manje vetra od proseka, kao i napuštanje proizvodnje električne energije u nuklearnim centralama.

Dok je udeo uglja u prvoj polovini lane u prozvodnji električne energije iznosio 20,8 procenta, u prvom ovogodišnje polugođu je iznosio čak 27,1 posto. U apsolutnim brojkama došlo je do rasta količine energije proizvedene iz uglja za 35,5 posto tj sa 51,8 milijarde kwh na 70,2 milijarde kwh. Ukratko, čini se da je učinjen jedan korak napred da bi potom usledila dva koraka nazad....

Ovakva kretanja, kako ocenjuju stručnjaci, upozoravaju koliko će za Nemačku biti složeno da dobije bitku za klimatsku neutralnost, tojest da postigne ravnotežu između emisije CO2 i njegovog apsorbovanja u atmosferi.

Nemačka ima u planu da postupno napusti prozvodnju električne energije iz uglja, a uz to ima obavezu da do 2022. napusti proizvodnju električne energije u nuklearnim centralama (koje, kao što je poznato, ne produkuju emisije CO2). U Nemačkoj radi i dalje još šest nuklearnih reaktora, tri treba da budu zatvorena do kraja ove godine, a tri do kraja iduće godine.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...