TELEFONE ĆE UGRAĐIVATI U TELO?

M.L.

"Buduće generacije imaće mobile, priključene na telo iza ušiju direktno pod kožom", najavljuje Martin Kuper koji se smatra „ocem mobilnih telefona“
(ilustracija, Martin Kuper sa prvim komecijalnim mobilnim telefonom i savremenim modelom)

Martin Kuper (Cooper) se smatra ocem mobilnih telefona. U nedavnom razgovoru za televiziju SiEnBiSi (CNBC) izjavio je da su sadašnji smartfoni tj tzv pametni telefoni "preterano komplikovani". U budućnosti ćemo, međutim, kako je najavio, svi imati po jedan telefon, integrisan u telo.

No, najpre, treba podsetiti kako je to počelo. Bilo je to u petak 3. aprila 1973. Tada je obavljen prvi razgovor preko mobilnog telefona. "Ne znaš odakle te zovem?", upitao je Martin Kuper iz kompanije Motorola svog rivala Džoela Endžela (Joel Engel) iz Bell Labs AT-a. Stajao je na Šestoj aveniji u Njujorku i spemao se za konferenciju za štampu u hotelu Hilton gde je saopštio da mu je uspelo da obavi u istoriji prvi razgovor mobilnim telefonom. Prvi mobil se, naravno, teško može upoređivati sa sadašnjima. Bio je težak 794 grama, dug 33 santimetara, punio se 10 sati, a baterije su mu trajale samo pola sata...

Ipak, Kuper više uvažava nekadašnje mobilne telefone od današnjih, koje smatra preterano složenim i loše ergonomički rešenima.

"Uvek sad kad telefoniram, a nemam slušalicu, moram da privučem nešto od odeće na svoje lice i da je držim rukom uz obraz i telefon kako bih razgovarao u tom neprijatnom položaju", objasnio je u razgovoru za CNBC.   

To je, po njemu razlog, zašto se mobili moraju temeljno izmeniti. "Buduće generacije imaće mobile, priključene na telo iza ušiju direktno pod kožom", dodao je on. "Takve telefone neće biti potrebno puniti, vaše telo je perfektni punjač. Kada jedete, vaše telo stvara energiju, zar ne? A za slušalice treba samo malo energije". U budućnosti, prema njegovim rečima, biće sasvim normalno i široko praktikovano da se našem telu pridaju moćni mikročipovi. A na tome da pripoji mozak i računar radi kompanija Neuralink iz koje stoji (ko bi drugi) američki milioner-vizionar Ilon Mask (Elon Musk).

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...