Napredak u proizvodnji čipova sada je pokazatelj državne moći: Velika Britanija blokira prodaju fabrike poluprovodnika Kini, a SAD zakonom ograničavaju izvoz

Priredila N.J.

Velika Britanija ne želi kineskog akcionara u industriji poluprovodnika na svom tlu. „Preuzimanje najveće britanske fabrike mikroprocesora od strane kineske firme mora biti poništeno, saopštila je britanska vlada“
(ilustracija, Newport Wafer Fab prodata je prošle godine kineskoj kompaniji Neksperia a sada je ta prodaja poništena)

Fabriku čipova Njuport Vafer fab (Newport Wafer Fab) kupila je 2021. holandska kompanija Neksperia (Nexperia), filijala kineskog giganta Vingtek (Wingtech). London je poništio ovu kupovinu, a kao razlog navodi opasnost koju ona predstavlja po nacionalnu bezbednost - prenosi francuski Kurie enternasional.

Velika Britanija ne želi kineskog akcionara u industriji poluprovodnika na svom tlu.

„Preuzimanje najveće britanske fabrike mikroprocesora od strane kineske firme mora biti poništeno, saopštila je britanska vlada“, prenosi Bi-Bi-Si.

London je „naredio“ da Neksperia „proda svoje akcije glavnog britanskog proizvođača poluprovodnika“, odnosno 86% Njuport Vafer fab-a, obrazlažući „potencijalne rizike za nacionalnu bezbednost“, preneo je i švajcarski Tan.

Grant Šaps (Grant Shapps), novi britanski državni sekretar za poslovanje, energetiku i industrijsku strategiju, rekao je da „da bi kompanija mogla da počne da radi na naprednijim čipovima“ i što bi bilo “na štetu Velike Britanije“, preneo je CNN. Lokacija fabrike u visokotehnološkoj poslovnoj zoni u Njuportu, gradu u Južnom Velsu, mogla bi da ograniči "buduće projekte nacionalne bezbednosti" u toj oblasti, navodi britanska vlada.

Ova odluka, koju Neksperia smatra „šokantnom“, odražava „rastuću zabrinutost Zapada zbog veza između Kine i tehnologija i infrastrukture od posebne vžnosti“, podvlače američki mediji. Nemačka je prošle nedelje blokirala prodaju fabrike poluprovodnika Kini u ime nacionalne bezbednosti.

„U avgustu su Sjedinjene Države naredile su svojim glavnim proizvođačima elektronskih komponenti, NVidia i AMD, da prestanu da izvoze određene napredne čipove u Kinu“, podseća CNN.

U međuvremenu, američki proizvođač poluprovodnika iz Santa Klare Nvidia početkom novembra pronašao je način da zaobiđe američku zabranu izvoza poluprovodnika u Kinu. Da bi izbegla zabranu izvoza vrhunskih poluprovodnika u Kinu, ova kompanija sada nudi procesor sa ekvivalentnim, ali sporijim performansama.

Nvidia zamenjuje A800,  “high-end chip“ sa A100, „koji naširoko koriste serveri i aplikacije veštačke inteligencije u kineskim tehnološkim gigantima kao što su Alibaba i Tencent“, izvestio je WSJ.

Nova pravila koja je Bajdenova vlada uvela u oktobru „pretila su da koštaju američku kompaniju stotine miliona dolara“, navodi WTJ, dodajući da „A800 ispunjava uslove američke vlade“. WSJ dodaje da novi čip u proizvodnji „ima iste računarske performanse“ kao i njegov model dizajniran za veštačku inteligenciju, ali je ograničen u pogledu međusobnog povezivanja.

Ovaj novi mikroprocesor reakcija je na sveobuhvatna nova pravila Bajdenove vlade koja ograničavaju izvoz američkih čipova u Kinu. Vašington objašnjava da je reč o „usporavanju vojnog napredovanja” Pekinga. Novi propisi Ministarstva trgovine „sprečili su isporuku niza poluprovodnika u Kinu, uključujući najnaprednije tehnološke čipove koji se koriste za veštačku inteligenciju i superkompjutere“.

Kompanija Nvidia je izračunala da će je ograničenja izvoza koštati 400 miliona dolara (397 miliona evra), ili „otprilike četvrtinu od profita ostvarenog tokom prošle fiskalne godine zahvaljujući prodajama Kini i Hong Kongu” .

Američki Kongres je 27. i 28. jula odobrio nacrt zakona pod naslovljenog “Čipovi i nauka“, namenjen podršci dizajnu i proizvodnji elektronskih čipova u Sjedinjenim Državama jer, kako  navodi Njujork tajms „Napredak u proizvodnji čipova  sada je pokazatelj državne moći, baš kao što su nuklearna testiranja ili precizni projektili bili tokom Hladnog rata“.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...