FBI tvrdi da je “TikTok“ pretnja za bezbednost SAD

Priredila N.J.

„U osnovi kineski zakoni zahtevaju od njihovih kompanija da (…) rade šta god kineska vlada želi u smislu prenošenja informacija. To je samo po sebi dovoljan razlog da budemo izuzetno oprezni", rekao je Direktor Ef-bi-aj Kristofer Rej
(ilustracija, kineska platforma Tiktok najbrže se širi svetom)

Američka obaveštajna agencija Ef-bi-aj (FBI) strahuje da bi kineska vlada mogla da koristi aplikaciju TikTok za „operacije vršenja uticaja“ što Peking oštro opovrgava, optužujući SAD za širenje lažnih informacija – prenosi francuski Kurie Enternasional

TikTok, video - platforma u vlasništvu kineske grupe BiteDance, ponovo izaziva strah. Ovoga puta američka agencija Ef-bi-aj je ta koja je izvestila da bi aplikacija TikTok mogla da se koristi za narušavanje američke bezbednosti.

Američke sumnje u „širenje uticaja“

Direktor Ef-bi-aj Kristofer Rej rekao je da je "veoma zabrinut" zbog prijave pred Komitetom za unutrašnju bezbednost Predstavničkog doma 15. novembra, prenosi South China Morning Post. Kineska vlada bi potencijalno mogla da koristi TikTok-ov algoritam za „operacije širenja uticaja“, rekao je Rej, dodajući da bi „aplikacija takođe mogla da posluži kao alat za kontrolu podataka ili softvera miliona korisnika“.

„Kineski zakoni zahtevaju od njihovih kompanija da u osnovi – i ovde ću biti otvoren – rade šta god kineska vlada želi u smislu prenošenja informacija“, dodao je on. "To je samo po sebi dovoljan razlog da budemo izuzetno oprezni."

Ef-bi-aj je takođe izložio slučaj TikTok-a američkom vladinom komitetu za strana ulaganja.

Kineski odgovor: „Širenje laži“

„Širenje lažnih informacija i njihovo korišćenje kao izgovor za odstranjivanje kineskih kompanija postalo je uobičajena praksa u Sjedinjenim Državama“, oštro je reagovao portparol Ministarstva spoljnih poslova u Pekingu, a prenosi novinska agencija Džongksinvang. http://www.chinanews.com.cn/gn/2022/11-16/9895696.shtml

Kina poziva na poštovanje međunarodnih mera, prenela je agencija, citirajući diplomatu:

„Nadamo se da će američka strana usvojiti odgovorniji pristup i pridržavati se poštenih, otvorenih i nediskriminatornih međunarodnih pravila“.

Dok je većina američkih aplikacija za društ vene mreže (Facebook, Youtube, Instagram, između ostalih) zabranjena u Kini, TikTok napreduje širom sveta (a posebno u Sjedinjenim Državama): Bite Dance iznosi cifru od 1,2 milijarde korisnika. Dok su neke oglasne agencije izrazile strahove u vezi sa TikTok-om i njegovim kineskim vlasnicima, kompanije nastavljaju da se oglašavaju u aplikaciji zbog njene popularnosti među mladima.

TikTok pristupa sadržaju svojih evropskih korisnika u Kini

U ažuriranju svoje politike privatnosti, kineski gigant društvenih medija TikTok upozorio je svoje evropske korisnike da zaposleni u TikTok-u u Kini „imaju pristup podacima sa njihovih naloga“, prenosi Bi-Bi-Si.

Ovo ažuriranje politike privatnosti, koje stupa na snagu 2. decembra, „zasnovano je na potrebi kompanije da radi svoj posao“, opravdava TikTok. Platforma je podložna „pažljivom praćenju vlasti širom sveta“, podsećaju britanski javni mediji. I Sjedinjene Države i Evropa „zabrinuti su da će podaci biti prosleđeni kineskoj vladi“.

Elaine Foks, zadužena za privatnost u preduzeću TikTok u Evropi, objasnila je:

„Posvećeni smo tome da budemo otvoreni i transparentni kada je reč o prikupljanju i obradi korisničkih podatka“. Ona je dodala da je reč o „obezbeđivanju pouzdanog, prijatnog i bezbednog TikTok iskustva“, oslanjajući se „na međunarodni tim“.

TikTok, koji je oduvek negirao bilo kakvo političko mešanje u njegovo poslovanje, objašnjava da će kontrole biti korišćene za proveru „učinka njegovih algoritama koji preporučuju sadržaj korisnicima“ i za „otkrivanje uvredljivih naloga“, piše The Guardian.

Do ovog ažuriranja „dolazi u kontekstu političkog i regulatornog pritiska na korišćenje podataka koje generiše aplikacija“, dodaje britanski dnevnik.

Platforma iz Pekinga - na „bezbednosnoj proveri“

Iako je američki predsednik Džo Bajden „poništio naloge Donalda Trampa da se proda TikTok-ovo američko poslovanje“, on je usvojio Trampove sumnje za špijunažu, tražeći od Ministarstva trgovine da „za ljude koji žive u SAD dâ preporuke za zaštitu podataka od ’stranih protivnika’“. TikTok je takođe pod „bezbednosnom proverom“ Komiteta za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama, podseća The Guardian.

Evropska unija ima zakonodavstvo o prenosu ličnih podataka u druge zemlje, podseća Bi-Bi-Si. Irski regulator, koji ima jurisdikciju nad TikTok-om širom Evropske unije, otvorio je dve istrage o platformi u septembru 2021. godine -  jednu u vezi sa prenosom podataka u inostranstvo, a drugu u vezi sa pitanjem „ličnih podataka dece“.

TikTok je kineska aplikacija koju je razvio Bajt Dans (Bite Dance Ltd. kinesko je međunarodno internet-tehnološko preduzeće sa sedištem u Pekingu i zakonskim sedištem na Kajmanskim Ostrvima, osnovano 2012. godine - Wikipedia). Preuzeta skoro 4 milijarde puta, to je društvena mreža „koja doživljava najbrži rast na svetu“.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...