Uprkos sankcijama: Rusija šalje džinovski magnet Francuskoj za nuklearni program ITER

Nataša Jokić, Strazbur

Ideja za međunarodni projekat ITER nastala je na samitu bivšeg američkog predsednika Ronalda Regana i bivšeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova 1985. godine
(ilustracija, Magnet, utovaren 1. novembra 2022. na baržu u Sankt Peterburgu)

Uprkos sankcijama povezanim sa ruskom intervencijom u Ukrajini, Rusija je početkom novembra poslala Francuskoj jedan od šest džinovskih magneta za sprovođenje programa ITER za nuklearnu fuziju. Ovo je jedan od velikih međunarodnih naučnih projekata u koji je Moskva i dalje uključena, uprkos međunarodnim sankcijama - preneo je francuski Radio Evropa1, pozivajući se na nacionalnu agenciju Frans pres (AFP).

Pod sivim jesenjim nebom, brod natovaren "poloidnim kalemom" ruske proizvodnje, pod upravom atomske agencije Rosatom, zaplovio je iz Sankt Peterburga – prenosi Radio Evropa 1.

iter-3-petrograd-sklapanje-s2.gif

Magnet, prečnika 9 metara za 200 tona, tokom montaže u Sankt Peterburgu (Le Monde, 02. novembre 2022)

Mašina za imitiranje Sunca

Ovaj impozantni magnet, prečnika devet metara i težine 200 tona, spakovan je za putovanje koje bi trebalo da traje dve nedelje. Brod će proći kroz Amsterdam do Marseja, na jugu Francuske. Ovaj kalem, u obliku prstenova, mora da čini gornji deo strukture „Tokamaka“, eksperimentalne mašine u izgradnji na jugu Francuske koja ima za cilj da kontroliše proizvodnju energije iz fuzije vodonika, imitirajući proces u središtu Sunca.

„Bez kalema PF1, Tokamak ne može da funkcioniše“, objasnio je Leonid Himčenko, zamenik direktora za tehnička pitanja Centra-ITER u Rusiji, koji je zadovoljan ovim „jedinstvenim“ dostignućem posle više od osam godina rada.

Od šest kalemova, planiranih pre prve proizvodnje plazme koja se očekuje 2026. godine, četiri su proizvedena u zapadnoj Evropi, a još jedan u Kini.

iter-2-tokamak-

Tokamak je eksperimentalna mašina konstruisana da iskoristi energiju fuzije. U kućištu tokamaka, energija stvorena fuzijom atomskih jezgara, apsorbuje se u obliku toplote zidovima vakuumske komore. Kao i konvencionalne elektrane, fuzione elektrane koriste toplotu za proizvodnju pare, a zatim, preko turbina i generatora - električne energije

Rusija ispunjava obaveze

Impozantan ruski kalem trebalo je da krene za Francusku u maju, ali su sankcije - zabrana ruskim brodovima da uđu u evropske luke - odložile njegov polazak.

Nema sumnje da Rusija će „ispuniti svoje obaveze” u ovom važnom međunarodnom projektu, smatra Vjačeslav Perčukov, specijalni predstavnik Rosatoma za međunarodne projekte, prema kome „tekući događaji jedva da su uticali na napredak projekta”.

„Svi bi bili gubitnici“ u slučaju povlačenja ili isključenja Rusije, rekao je Andrej Mednikov, zadužen za upravljanje projektima. „Svi smo mi jedna porodica. (...) Nema konkurencije, nema ničega“, tvrdi za agenciju AFP Leonid Himčenko.

iter-1 objekat

Građevinski radovi na kompleksu Tokamak na površini od 42 hektara u departmanima Bouches-du-Rhone. Upravo u ovom zdanju, koje se sastoji od tri zgrade, odvijaće se eksperimenti fuzije

Tokamak za nuklearnu fuziju

U naučnom programu ITER učestvuje 35 zemalja. Ideja za međunarodni projekat ITER nastala je na samitu bivšeg američkog predsednika Ronalda Regana i bivšeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova 1985. godine.

Sedište istraživačkog projekta ITER je Kadaraš (Cadarache), udaljeno je 70 km od Marselja. Ambiciozni naučnici došli su na ideju da obezbede budućnost sa još više nuklearne energije: da naprave gigantsku metalnu “krofnu“, nazvanu „Tokamak“ u kojoj planiraju da proizvode plazmu za stvaranje nuklearne fuzije, te da tako pokušaju da imitiraju Sunce.

Nakon dugih pregovora, Francuska je uspela da postane domaćin ovog međunarodnog projekta. Montaža postrojenja počela je 2010. godine, a od 2018. počinju da stižu delovi za Tokamak. Prema predviđanjima i već sa više od 10 godina zakašnjenja, mašine ITER će biti operativne 2035. godine.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...