Mediji o poluprovodnicima kao pozadini ratnih strategija (2): Ko je “bacio oko“ na tajvansku fabriku?

Priredila N.J.

„Ne sme se dozvoliti da u ruke Amerikanaca padne Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC)“, upozorila je Čen Venling, glavna ekonomistkinja Kineskog centra za međunarodnu ekonomsku razmenu
(ilustracija, najveća fabrika čipova na svetu nalazi se na Tjvanu - TSMC)

Francuski Kurie Enternasional prenosi pisanja kineskih i korejskih medija pod naslovom „Trgovački rat: Kina gleda na tajvanske poluprovodnike. Kineski ekonomista blizak režimu pozvao na zaplenu tajvanske kompanije TSMC, najvećeg proizvođača poluprovodnika“. 

Kurier Enternasional prenosi deo teksta sa kineskog sajta Guančaže Vang pod naslovom „Ne sme se dozvoliti da u ruke Amerikanaca padne Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC)“.

Naslov je, zapravo, upozorenje gospođe Čen Venling, glavne ekonomistkinje Kineskog centra za međunarodnu ekonomsku razmenu, upućeno 30. maja na kinesko-američkom forumu u organizaciji Chongiang instituta za finansijske studije Univerziteta Renmin.

Tekst je – dodaje Kurie Enternasional -  posle objavljivanja povučen sa sajta i sada je dostupan na portalu Sina.

TSMC-s

TSMC je najveći ugovorni proizvođač čipova na svetu, a Apple je njegov najpoznatiji klijent. To je prva livnica koja nudi proizvodne mogućnosti od 7 i 5 nanometara, gde se poslednje primenjuje na novi Apple A14 SoC

Seoba proizvodnje sa Tajvana u Ameriku

Sa sedištem u Hsinchu, na severozapadu Tajvana, TSMC je najveća fabrika poluprovodnika na svetu, što je Čenovoj, još jedan razlog više da Peking „povrati Tajvan“

“Nakon što je veći deo svog govora posvetila globalnoj katastrofi koju bi konfrontacija između moćnih snaga Sjedinjenih Država i Kine izazvala, gospođa Čen pozvala je svoju vladu da se „strateški pripremi za dugoročni odgovor na američku represiju“.

Ona upozorava u tekstu svoju vladu da dok SAD i Zapad „ne nametnu razorne sankcije Kini kao što su to uradili Rusiji“, Kina mora da povrati Tajvan, posebno u cilju rekonstitucije svog industrijskog lanca i snabdevanja.

„Moramo apsolutno da se domognemo TSMC kompanije i vratimo je u ruke Kine“, ocenila je Čen. Upozorila je da se transfer tajvanske kompanije u Sjedinjene Države ubrzava i to sa ciljem da se izgradi šest fabrika u Sjedinjenim Državama.

„Apsolutno ne smemo da im dozvolimo da ostvare sve njihove ciljeve transfera“, naglasila je ona.

„Posle trgovinskog rata između SAD i Kine, TSMC je najavio osnivanje fabrike u Sjedinjenim Državama“, prenosi Kurie Enternasional pisanje hongkonškog lista Mingpao. Taj hongkonški list citira korejski finansijski medij BusinessKorea koji navodi da je američka vlada zahtevala od proizvođača čipova, kao što su TSMC, Samsung i SK Hinik, da dostave poverljive informacije, uključujući liste kupaca, status zaliha i buduće planove proizvodnje, pre 8. novembra 2021.

„U oktobru 2021, tajvanski mediji su otkrili da će TSMC izgraditi fabriku u Arizoni, u Sjedinjenim Državama, kako bi postala jedna od baza za proizvodnju čipova od 5-nanometara“, tvrdi Mingpao.

kina-ccen-wenling-s

„Ruska lekcija“ za Kinu

Sa svoje strane, Jaita Akio, direktor filijale japanskog lista Sankei Shimbun u Tajpeju, reagovao je, kritikujući stavove kineske ekonomistkinje gospođe Čen.

„Ako koristimo političku logiku da bismo govorili o ekonomskim pitanjima, onda možemo samo da kažemo da će budućnost biti mračna“, napisao je japanski novinar, žaleći što su čak i ekonomisti sada postali “ratnici“ – preneo je tajvanski list Ziju Šibao (Liberty Times).

Prema pretpostavkama Jaite Akia, primedbe kineske ekonomistkinje Čen odraz su zabrinutosti kineskih centralnih vlasti. On je rekao da je Čen dugo godina radila u Državnom savetu NR Kine i da je više puta učestvovala u izradi izveštaja o radu premijera.

Japanski novinar tvrdi da je gospoća Čeng takođe zadužena za većinu dokumenata za Centralnu konferenciju o ekonomskom radu, koja se održava krajem svake godine u Kini.

„Ona je veoma svesna stavova glavnih lidera Komunističke partije Kine o mnogim važnim pitanjima”.

“Od objave najnovijih zapadnih sankcija koje imaju za cilj da oslabe Rusiju zbog rata u Ukrajini, Peking ozbiljno brine mogućnost da će Kina pretrpeti isti scenario. Dana 30. maja, u Pekingu, tokom ceremonije otvaranja 16. konferencije akademika Kineske inženjerske akademije, kineski potpredsednik Liu He pozvao je na jačanje istraživačkih napora u nekoliko oblasti koje se odnose na nacionalnu bezbednost“, prenosi takodje Kurie Enternasional.

“Prema rečima Li Đina, novinara i glavnog stručnjaka za politiku Istraživačkog centra za reformu i razvoj državnih preduzeća Kineskog univerziteta Renmin, koje citira sajt, specijalizovan za kulturu Venhua Shijie, sankcije zemalja NATO-a naterale su Rusiju da plati ogromnu cenu koja bi trebalo da posluži kao lekcija Kini koja mora da preispita svoje tačke zavisnosti. Trenutno postoji mnogo slabih karika u kineskom industrijskom lancu, kao što su osnovni softveri, kao što je Svift - međunarodni sistem međubankarskog plaćanja, osnovni materijali kao mašine za litografiju, osnovne sirovine poput litijuma i kobalta, navodi ovaj sajt“, preneo je Kurie enternasional.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...