U astronaute se prijavilo skoro 23 hiljade Evropljana

ESA namerava da izabere između četiri i šest osoba s kojima će sklopiti ugovor o radu
(ESA tehnički centar u Noordvijku, Holandija)

Evropska svemirska agencija (ESA), kako javlja BiBiSi (BBC), "oduševljena je zbog velikog broja ljudi koji su se prijavili za učešće u njenom astronautskom programu".

Prijavilo se u astronaute tačno 22.589 osoba. To je više od dva puta veći broj nego u 2008. Posebno se povećao broj ženskih kandidata koji žele da lete u svemiru. Njih je sada 5.419. Imena budućih astronauta saopštiće se naredne godine

ESA namerava da izabere između četiri i šest osoba s kojima će sklopiti ugovor o radu, a primiće u rezervu još 20 njih.

Dejvida (David) Parkera, direktora ESA za ljudska i robotička istrživanja, posebno raduje veliko interesovanje za učešće u studiji o mogućnostima astronauta sa fizičkim invaliditetima.

"Nismo znali kako da odgovorimo na taj izazov. Došlo nam je 257 prijava, među kojima je 60 - od žena", izjavio je on.

Najviše je prijava došlo iz Francuske (7.137), potom iz Nemačke, Britanije, Italije, Španije i Belgije.

Agencija trenutno ima sedam aktivnih astronuta. Šestoro od njih je već bilo u orbiti oko zemlje, makar jednom. Samanta Kristoforeti (Cristoforetti) biće iduće godine prva Evropljanka - šef Međunarodne vasionske stanice.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...