Jača pokret protiv mreže 5-G u Francuskoj: Makron se ruga protivnicima „progresa“

Nataša Jokić, Strazbur

„Odluka o raspodeli frekvencija 5G donesena je iako nju ne podupire nijedna klimatska ili ekološka studija, niti je bilo javne rasprave“, piše u tekstu šezdesetak gradonačelnika i poslanika
(ilustracija, Uoči predsedničkih i parlamentarnih izbora, u proleće 2022. godine, u Francuskoj raste jedan od najjačih anti-5G pokreta građana u Evropi)

Gradonačelnici 11 francuskih gradova, među kojima i Liona, Bordoa i Marseja, traže od vlade da uvede moratorijum na izgradnju mreže mobilne telefonije 5G, kojim bi do leta iduće godine bilo zaustavljeno njeno instaliranje.

Šezdesetak poslanika, senatora i gradonačelnika potpisalo je javni zahtev da se pre odluke o uvođenju 5G - organizuje „demokratska decentralizovana javna rasprava“.

HUAWEI-5G-

"Kad kažeš 5G - misliš Huavej": dok građani strepe od nepoznatre tehnologije, političari se plaše poznatog konkurenta

Kome je potrebna tehnologija 5G?

Francuski predsednik Emanuel Makron na sve ovo se narugao, poručivši da nema govora da Francuska preuzme model Amiša (grupa poreklom iz Švajcarske i Francuske koji u SAD žive potpuno autonomni, koristeći isključivo sredstva za obrađivanje zemlje i stočarstvo koja sami mogu da proizvedu). To znači da će raspodela frekvencija, kako je i najavljeno, početi krajem meseca.

„Odluka o raspodeli frekvencija 5G donesena je iako nju ne podupire nijedna klimatska ili ekološka studija, niti je bilo javne rasprave“, piše u tekstu gradonačelnika i poslanika u kome se naglašava da nema dokaza da nam je 5G uopšte potrebna kako to navode telefonski operateri, zainteresovani za sticanje profita kao i vlada koja ih podržava.

Vladin glavni argument je, navodno, kašnjenje Francuske za drugim zemljama u pogledu tehnologije 5G koja prenosi signal dva puta brže nego 4G.

Protivnici upozoravaju da će 5G dovesti do porasta potrošnje podataka i upotrebe telekomunikacija, što opet podrazumeva da će antene i serveri trošiti veliku količinu energije.

Širenje mreže 5G eksponencijalno će ubrzati korišćenje prirodnih obnovljivih resursa, povećaće zagađenje zbog eksploatacije retkih metala i količinu otpada koji ne može da se preradi ili to može samo malim delom.

Gradonačelnici i poslanici  naglašavaju činjenicu da je trenutno u opticaju samo mali broj mobilnih telefona koji su kompatibilni sa 5G. Širenje ove mreže povećaće kupovinu novih aparata što će stvoriti ogromnu količinu otpada i bačenih telefona. Pri tom, korist od 5G uopšte nije dokazana – kažu oni.

Zdravstvene posledice - nepoznate

Dodaju da građani moraju da budu „budni“ uvek kada je javno zdravlje u pitanju, poručuju gradonačelnici.

„Nacionalna agencija za javno zdravlje i bezbednost u svom izveštaju o 5G konstatuje da veliki nedostatak predstavlja nepostojanje podataka o biološkim i zdravstvenim posledicama ove tehnologije. Studija o tome još traje i potrebno je sačekati da se objave njeni zaključi pre nego što se instalira tehnologija 5G“, upozoravaju oni. 

„To vreme analize ponovo bi dalo državi njenu suverenu ulogu da odlučuje i dâ prednost zdravstvenim pitanjima od kolektivnog značaja u odnosu na ekonomsko-industrijske interese“, poručili su gradonačelnici.

„Zavrnućemo šiju svim lažnim idejama. Da, Francuska će krenuti putem 5G jer je to put inovacije”, poručio je na sve ovo predsednik Makron.

Uprkos njegovoj samouverenosti i ironiji, brojni francuski ali i strani mediji ocenjuju da 5G postaje problem za francusku vladu.

Uoči predsedničkih i parlamentarnih izbora, u proleće 2022. godine, u Francuskoj raste jedan od najjačih anti-5G pokreta građana u Evropi. Na nedavnim lokalnim izborima izabran je veliki broj ekoloških kandidata koji su obećavali upravo suprotstavljanje tehnologiji 5G.

U pogledu širenja mreže 5G Francuska zaostaje za Nemačkom i Velikom Britanijom. Zagovornici 5G kažu da će ta tehnologija biti važan elemenat obnove evropske ekonomije jer se smatra da ulazimo u novu eru u kojoj će svi biti povezani preko 5G  - i telefoni i kuće i autonomni automobili i baterije i ljudi…

Huavej je problem

Pitanje 5G je političko i strateško. Huavej, kineski proizvođač ove tehnologije nailazi na odbacivanje koje je počelo u SAD i zatim se pod uticajem Vašingtona raširilo na Zapadu. Argumenti SAD i EU tiču se osetljivih pitanja suvereniteta i bezbednosti podataka. SAD tvrde da Kina kontroliše sve koji imaju tehnologiju Huavei.

U Francuskoj, Huavei nije zvanično isključen ali vlasti sve čine da operateri izbegnu ovu kinesku telekomunikacionu grupu. Tako je agencija za nacionalnu bezbednost i informativne sisteme odbila da izda dozvolu za tri operatera koji su tražili da koriste opremu Huaveja.

Vašington smatra da je Huavej pretnja američkoj bezbednosti. Zbog toga se Huavej u ovoj zemlji našao pod sankcijama.

Koliki je pritisak Vašingtona na ostale zemlje pokazuje primer Velike Britanije čiji je premijer Boris Džonson polovinom jula mora da donese odluku o isključenju mreže 5G Huaveja i tako pogazi odluku objavljenu u januaru kojom se kineskoj grupi dozvoljavao rad. Već postavljena oprema kineskog preduzeća u Velikoj Britaniji biće demontirana do 2027. godine. Od kraja ove godine operateri neće više imati pravo da kupuju Huavej.

Londonski Tajms (The Times) prenosi ovih dana da su SAD zabranile prodaju američkih čipova kineskim grupama koje su zbog toga primorane da se okrenu lokalnim proizvođačima. Rezultat: britanske obaveštajne službe ne mogu da garantuju bezbednost opreme Huaveja. Drugim rečima, zaključuje Tajms, London je uveden u “hladni rat između SAD i Kine“ i prinuđen da se stavi na stranu Vašingtona.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...