Beč će biti prvi grad u Evropi potpuno pokriven 5G mrežom

BM

Unapređujući digitalnu komunikaciju gradska uprava Beča planira da austrijska metropola postane prvi grad u Evropi potpuno pokriven 5G mrežom.

Trenutna situacija izazvana pandemijom korona virusa pokazala je koliko je digitalna komunikacija postala važna za sva područja života. Član bečke gradske vlade za digitalizaciju, Peter Hanke je stoga postavio cilj: „Beč treba da postane prvi grad u Evropi potpuno pokriven 5G mrežom.“

Programom finansiranja vrijednim 20 miliona eura Grad Beč sada osigurava da se brzo izvrše potrebna ulaganja u širenje mreže piše EurocommPR a prenosi Ekovjesnik.

„Za Beč kao najbolji grad za život neophodna je dobra ponuda komunikacijske tehnologije. Uz širenje širokopojasne mreže pomoću optičke tehnologije, mobilna komunikacija jedno je od osnovnih obilježja koja čine izvanredno mjesto za život i savremenu poslovnu lokaciju s najnovijom tehnologijom. 5G je najnovija generacija mobilne mreže i mobilni internet postaje sve važniji. To primjećujemo i sada u krizi. Zato podržavamo brzo širenje 5G mrežu u Beču sa 20 miliona eura“, rekao je Peter Hanke, član gradske vlade za finansije i digitalizaciju.

Program finansiranja uključuje antenske jarbole koje će početi s radom između 1. jula 2020. i 30. juna 2022. godine. Ovo vremensko ograničenje omogućava da se naročito brzo implementiraju investicije u 5G mrežu u Beču i da se na taj način pre drugih gradova napravi važan korak u pravcu potpune pokrivenosti.

Svaki mobilni operater na području austrijske metropole dobiće po 27.500 evra za do 240 postrojenja odnosno 5.500 evra godišnje za razdoblje od pet godina.

„Digitalizacija je danas važnija nego ikad i može nam pomoći da bolje prevaziđemo ovu krizu. Dobro razvijene, stabilne širokopojasne mreže osnova su za iskorištavanje digitalnog potencijala, a 5G je ključna tehnologija za digitalizaciju poslovne lokacije. Početkom godine započeli smo s najvećom 5G mrežom, u Beču već postoji 60 lokacija. Za daljnje širenje, novi program finansiranja Grada Beča za korištenje vlastitih gradskih baznih stanica važan je doprinos 5G strategiji i digitalnoj budućnosti”, rekao je, Marcus Grausam, direktor A1 (Telekom Austria Group).

Istog je mišljenja i glavni izvršni direktor austrijskog teleoperatera „Magenta Telekom, Andreas Bierwirth, koji smatra da će gigabitni internet koji se prenosi zrakom – takozvani 5G − Beč pretvoriti u vodeće „gigabitno“ središte u Evropi i time unaprediti privredu kao i već ionako izvrsni kvalitet života u tom gradu.

No, u Beču se ne raspravlja samo o potrebnoj 5G infrastrukturi, već i o praktičnim koristima ove nove tehnologije. Tako su u sklopu takmičenja „5G Vienna Use Case Challenge“ nagrađeni perspektivni 5G projekti o primeni proširene stvarnosti (Augmented Reality) u virtualnom učenju, telemedicinskom lečenju rana, povećanju saobraćajne sigurnosti na raskrsnicama i primeni dronova u vatrogasnim službama.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...