Govorni program na srpskom za mobilne telefone

Nevena Jovanović

Prvi govorni softver na srpskom, pod nazivom Alfanum Danica, biće besplatan za sve slepe i slabovide korisnike koji koriste telefone sa operativnim sistemom android
(foto, Predstavljanje softvera Alfanum Danica u Novom Sadu 5. juna 2019.)

Ovih dana smo svedoci održavanja promocija prve srpske govorne sinteze za telefone sa operativnim sistemom android u nekoliko gradova Srbije: Novi Sad, Beograd, Čačak…

Ovaj projekat od nacionalnog značaja i veoma bitan za slepe i slabovide korisnike android telefona, realizovalo je udruženje za asistivne tehnologije – UKAT. Govornu sintezu je osmislila i izradila kompanija Alfanum iz Novog Sada, a projekat je odobrilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu.

Isto Ministarstvo je ovaj važan projekat, kompletno finansiralo sa četiri miliona i osamsto hiljada dinara. Izuzetan podsticaj kada govorimo o projektima koji se odobravaju organizacijama čije postojanje bi trebalo da podrazumeva borbu za unapređenje i olakšan život osobama sa invaliditetom.

Promocija u Novom Sadu

Na prezentaciji govorne srpske sinteze za android platformu, održanoj u klubu Gradske organizacije Saveza slepih Novi Sad, prisutnim slepim i slabovidim korisnicima android telefona obratili su se

realizatori i tvorci ovog programa – osnivač udruženja za asistivne tehnologije UKAT, inženjer informatike Nikola Đorđević, ekipa programera kompanije Alfanum i šef katedre na Tehničkom fakultetu u Novom Sadu profesor doktor Vlado Delić.

Svi oni, osim što su govorili o nastajanju, osmišljavanju, testiranju i finalizovanju prvog govornog softvera na srpskom, koji za sada mogu koristiti samo vlasnici android mobilnih telefona, na veoma razumljiv način, uz detaljna objašnjenja, demonstrirali su rad softvera koji je nazvan Alfanum Danica jer glas koji ova aplikacija koristi, pripada glumici Danici Grubački.

„Ovo je prva neuronska i prva govorna sinteza na srpskom a bitan segment u opisu ovog programa je veoma prirodan glas koji prija osetljivom i oštrom uhu slepih i slabovidih korisnika“, rekao je Nikola Đorđević. On je takođe dodao da sintetizator govora, Alfanum Danicu  čini kvalitetnim to što je napisana i osmišljena tako da joj se mogu korigovati i podešavati akcenti, brzina u radu, i prilično se može prilagođavati potrebama zahtevnih slepih i slabovidih korisnika.

Prednosti Alfanum Danice

Zahvaljujući Alfanum Danici možemo da telefon sa Android operativnim sistemom koristimo na srpskom jeziku i pismu, što do sada nije bio slučaj.

Njeno korišćenje omogućuje jasno i razgovetno čitanje svih tekstualnih sadržaja u telefonu: poruke, sajtovi, e-mailovi i slično, gotovo potpuno prirodnim glasom.

„Sada je upotreba telefona sa android operativnim sistemom znatno jednostavnija, jer nema potrebe da se dovijamo na različite načine kako bismo nešto pročitali, razumeli, podesili. Sada to sve možemo na čistom srpskom jeziku“, mišljenje je naših sagovornika sa promocije u Beogradu.

Posle petnaestak godina korišćenja pametnih telefona pomoću sintetizera na stranim jezicima, napokon imamo naš sintetizer i to potpuno legalnu aplikaciju. Korisnici aplikacije o kojoj će se tek pričati u jednom su saglasni:

„Ovo je veliki korak u pristupačnosti modernih tehnologija osobama sa znatno smanjenom, i bez funkcije vida.“

Problemi sintetizatora i njihovo rešavanje

Među brojnim problemima, koje je na promocijama govorne srpske sinteze Alfanum Danica navodio Nikola Đorđević, izdvajamo jedan, a to je - kako prilagoditi sintetizator ogromnom broju modela telefona sa android operativnim sistemom. Trebalo je govor testirati na telefonima koji imaju različite resurse u konfiguraciji, dakle, testirani su telefoni koji su prilično stari i imaju radnu memoriju od jednog giga rama i na njima Alfanum Danica radi možda otežano ali su testirani i oni sa većim memorijskim kapacitetom gde govorna sinteza radi odlično.

Međutim, oni korisnici koji još koriste stare telefone sa android operativnim sistemom, mogu i dalje da koriste govorne softvere čiji glas nije prirodan kao Danica sintetizator ali će taj problem ipak potpuno rešiti kada budu kupili telefone sa boljim resursima za rad srpske govorne aplikacije koji više i nisu toliko skupi.

Govorni softver Alfanum Danica biće besplatan za sve slepe i slabovide korisnike android operativnog sistema u Srbiji. Projektom koji je finansiran isključivo od Ministarstva za rad, boračku i socijalnu zaštitu, procenjeno je da hiljadu licenci može zadovoljiti potrebe navedene populacije.

Budućnost Alfanum Danice i gde je možete slušati

Na promocijama se takođe moglo čuti da će se ova aplikacija uskoro naći u Guglovoj prodavnici za slepe i slabovide korisnike iz inostranstva i biće dostupna široj društvenoj zajednici ali informacija o njenoj ceni još nije dostupna.

Utisak sa promocija je da, zahvaljujući aplikaciji Alfanum Danica koja radi uz pomoć čitača ekrana talk back i voice asistant, bez problema može na telefonu sa android operativnim sistemom da se ostvari veliki dijapazon opcija: čitanje i slanje poruka, čitanje tekstova, dokumenata, knjiga. Postignut je visok kvalitet kod čitanja brojeva, glas je jasan, boja prijatna i stvarno je reč o aplikaciji koja bi mogla da bude od koristi, osim slepim i slabovidim korisnicima, i svakome ko, slušajući, pokuša da koristi veliki broj funkcija na svom android telefonu čak i kada nema oštećenje vida.

Takav pristup, gde sluh koristi svako ko dobro čuje, doprinosi razvoju i napretku inkluzivnog društva.

Svi nepomenuti nedostaci koji se mogu primetiti tokom korišćenja ove aplikacije rešavaće se u hodu, a i Alfanum Danica kao i svi drugi programi imaće svoje nove i, verujemo, poboljšane verzije. Svi zainteresovani mogu proveriti kako radi i zvuči prva srpska govorna sinteza za android telefone ako posete sajt Vlade Republike Srbije i kliknu na opciju čitaj mi.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...