UKRAJINA ĆE DOBITI OD ZAPADA 80 AVIONA F-16

ML

Očekuje se da američki borbeni avioni stignu najkasnije do kraja avgusta, objavljuje Gardijan
(ilustracija, Avion F-16 Fighting Falcon Block 40 američkog vazduhoplovstva, This image was released by the United States Air Force, https://en.wikipedia.org/wiki/File:F-16_June_2008.jpg)

U narednim sedmicama u Ukrajinu bi trebalo da stignu prvi zapadni mlazni avioni F-16. Prema Gardijanu (The Guardian), očekuje se da se to dogodi najkasnije do kraja avgusta.

Belgija, Danska, Holandija i Norveška obavezali su se, svojevremeno,  prema Ukrajini da će joj isporučiti ukupno oko 80 borbenih aviona F-16 američke proizvodnje. Ukrajina, naime, već dosta dugo traži avioni ali je to ne samo skupi, nego i veliki posao koji traži vreme za proizvodnju, zatim probe, a onda i uvežbavanje ljudstva. 

Ukrajincima su avioni neophodni jer im je zaštita vazdušnog prostora veoma slaba. Praktično, nemaju gotovo nikakav odgovor na napade iz vazduha. 

Ruski lovci-bombarderi "suhoj", pre svega “su-34”, bacali su dosad gotovo nesmetano na ukrajinsku vojsku i civile nekoliko hiljada tzv klizavih bombi mesečno. Samo u maju bilo ih je navodno bačeno oko 3.200.

Sa ruske tačke gledišta ove bombe su zaista "čudesno oružje", primetio je ovim povodom ukrajinski telegramski kanal DipSstejt (DeepState), jer od toga  "Ukrajina nema zasad nikakvu protivmeru". No, da li će se zaista ta očekivanja borbenih aviona obistiniti, neizvesno je…


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...