ORBAN U MOSKVI U MIROVNOJ MISIJI

ML

Mađarska ovo polugođe predsedava Evropskoj uniji, ali u Briselu se ističe da Orban nema nikakva ovlašćenja zemalja EU za pregovore s Moskvom
(Moskva, 05.07.2024 - susret ruskog predsednika Vladimira Putina i mađarksog premijera Viktora Orbana - FoNet/AP)

Mađarski premijer Viktor Orban doputovao je juče u Moskvu gde treba da se sastane s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, saopštio je Orbanov portparol Bertelan Havasi, ističući da se radi o "mirovnoj misiji s ciljem da se okonča rat u Ukrajini". A šef evropske diplomatije Žosep Borel (Josep Borell) je tim povodom izjavio da se radi o bilateralnoj poseti "na svoju ruku".

Mađarska ovo polugođe predsedava Evropskoj uniji, ali u Briselu se ističe da Orban nema nikakva ovlašćenja zemalja EU za pregovore s Moskvom. U tom smislu se izjasnio i sekretar NATO Jens Stoltenberg .

"Ne može se ništa učiniti za mir sa udobne stolice u Briselu. Iako, predsedništvo EU nema mandat da pregovara u ime dvadesetsedmoro članova, ne možemo samo sedeti i čekati da se rat nekim čudom završi", napisao je Orban na svom profilu na društvenoj mreži Iks (X). Mađarska, prema Orbanu, "hoće da podstakne prve korake na putu ka miru".      

"Mađarski premijer Viktor Orban u današnjim razgovorima sa predsednikom Rusije ne predstavlja NATO", ukazao je Stoltenberg.

Orban je ove sedmice po prvi put od početka rata u Ukrajini boravio u Kijevu. Tamo je apelovao za zaključivanje primirja koje bi moglo ubrzati započinjanje mirovnih pregovora. Posetu Moskvi on je nazvao "drugom stanicom mirovne misije".

Mađarska, i pored ruske invazije na Ukrajinu, održava dobre odnose s Moskvom. Odbija da Ukrajini pružu vojnu pomoć i kritikuje sankcije koje je protiv Rusije preduzelo 27 zemalja Evropske unije. Orban spada među samo nekoliko evropskih lidera koji su se, uprkos invaziji, sastajali s Putinom. U Moskvi je poslednji put bio u septembru 2022.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...