MINISTRI ODBRANE NATO NISU SE SLOŽILI DA NJIHOVE DRŽAVE ŠALJU GODIŠNJE UKRAJINI 40 MILIJARDI EVRA

ML

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg ali nije precizirao ko je podneo predlog i zašto je predlog odbačen
(Brussels, 14.06.2024 - zajednički snimak ministara odbrane zemalja NATO, tokom drugog dana samita, foto FoNet/AP)

Ministri odbrane Severno-atlantske alijanse (NATO) nisu se danas složili sa predlogom da šalju svake godine 40 milijardi evra za odbranu Ukrajine. Na konferenciji za štampu u Briselu, posle dvodnevnog sastanka ministara članskih zemalja NATO, to je saopštio novinarima generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg ali nije precizirao ko je podneo predlog i zašto je predlog odbačen.

On je istovremeno potvrdio da je odlučeno da se osnuje uprava NATO za koordinaciju isporuka oružja i vojne obuke za ukrajinske oružane snage, koja će imati sedište u nemačkom gradu Visbadenu (Wisbaden). 

Stoltenberg je komentarisao izjavu italijanskog ministra odbrane - da se njegova zemlja ne slaže s obavezom da zemlje NATO svake godine šalju 40 milijardi evra vojne pomoći - i istakao da je neophodno plansko pripremanje vojne pomoći Ukrajini a da se na osnovu planiranja i došlo do ove visine pomoći. To će, po njegovim rečima, pomoći da se postignu veći efekti pomoći.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...