RUSIJA: MILION ZAHTEVA ZA OBEŠTEĆENJE POGINULIH I RANJENIH

ML

Putin upozorio da "moraju dobiti obeštećenja i borci iz tzv privatnih grupa koji su se borili protiv zajedničkog neprijatelja" jer su i oni to zaslužili
(ilustracija, specijalni državni Fond, "Branioci otadžbine", formiran u junu 2023. sa zadatakom da materijalno i moralno podrži veterane i porodice stradalih vojnika, foto https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fzaschitnikiotechestva.ru%2F&psig=AOvVaw07YUhtTfrSYwOK7xDvUFBR&ust=1717668436794000&source=images&cd=vfe&opi=89978449&ved=0CAQQjB1qFwoTCPDu9IacxIYDFQAAAAAdAAAAABAJ)

Broj zahteva za obeštećenja za poginule i ranjene u ratu protiv Ukrajine, podnetih ruskim vlastima, premašio je milion. Ti zahtevi podnose se specijalnom državnom Fondu, nazvanom "Branioci otadžbine", formiranom u junu 2023.

Vlada, kako je u vezi s tim istakao predsednik Vladimir Putin, mora nastojati da ubrza postupak rešavanja zahteva.

Zasad, naime, kako piše TASS, ovaj Fond ne uspeva da isplaćuje na vreme socijalna davanja za porodice poginulih i ranjenih, na šta je upozoravao više puta i sam Putin. On se sastao ovih dana s šeficom ovog fonda Anom Civiljevovom koja je ukazala da se u ne malo slučajeva odugovlači priznavanje socijalne podrške ratnim veteranima koji su ratovali u privatnim vojnim grupama ili su pripadali tzv “Braniocima Donbasa 2014.” 

Putin je upozorio da "moraju dobiti obeštećenja i borci iz tzv privatnih grupa koji su se borili protiv zajedničkog neprijatelja" jer su i oni to zaslužili.

"Učiniću sve da vlada i svi relevantni organi ubrzaju rad", obečao je on. Fond "Branioci otadžbine" ima predstavništva u svim delovima Rusije, a njegov glavni zadatak jeste upravo da podrži materijalno i moralno veterane i porodice stradalih vojnika.  

Iz informacija koje objavljuje ovaj Fond saznaje se da je, tokom jedne godine koliko postoji, dobijeno oko 1,1 milion zahteva za obeštećenja. Od toga je rešeno 950 hiljada. Oko 30 hiljada zahteva za priznanje statusa veterana nije još rešeno, a dobijeno je ih ukupno oko 90 hiljada. 

U januaru ove godine britanska radio-tv stanica BiBiSi (BBC) je, koristeći otvorene izvore, objavila procenu da je u borbama u Ukrajini poginulo ukupno o 45 hiljada ruskih vojnika. A američki list Njujork tajms (The New York Times) preneo je procene Pentagona da gubici ruske armije dostižu 300 hiljada vojnika, od čega je oko 60 hiljada poginulo. 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...