EU: MILIJARDE PRIHODA OD RUSKIH AKTIVA U EVROPI IĆI ĆE ZA ORUŽJE I OBNOVU UKRAJINE

ML

Računa se s godišnjim prihodom od 2,5 do tri milijarde evra, saopšteno je u sedištu Unije
(ilustracija, Savet EU odlučio je da oko 90 procenata ovih aktiva služiće se podršku Ukrajini u ratu s Rusijom, a ostalih 10 posto biće prevedeno u budžet Unije i korišćeno za obnovu Ukrajine)

Prihodi od zamrznutih ruskih aktiva u Evropi poslužiće za kupovinu oružja za Ukrajinu, kao i za obnovu ove zemlje. O tome su se danas, kako javlja AFP, dogovorili predstavnici svih zemalja Evropske unije (EU). Prihod od ovih aktiva za ovu godinu iznosiće oko tri milijarde evra.

"Savet EU potvrdio je saglasnost o korišćenju prihoda od imobilizovanih aktiva centralne banke Ruske Federacije u korist Ukrajine. Računa se s godišnjim prihodom od 2,5 do tri milijarde evra", saopšteno je u sedištu Unije.

Oko 90 procenata ovih aktiva služiće se podršku Ukrajini u ratu s Rusijom, a ostalih 10 posto biće prevedeno u budžet Unije i korišćeno za obnovu Ukrajine.

O korišćenju dosad blokiranih ruskih aktiva diskutovalo se dosta dugo. Dogovor su kočile neke zemlje koje su imale problem s tim što bi se od tih aktiva kupovalo oružje. To su, na primer, Slovačka i Madjarska, ali i Austrija, Irska, Malta i Kipar, koji su hteli da ostanu neutralni. Potom je usledio kompromisni predlog belgijskog predsedništva Unije koji je prihvaćen...

Zapadne zemlje su u reakaciji na napad ruskih vojnika na Ukrajinu pre više od dve godine zamrzle aktivu ruske centralne banke u vrdnosti od 210 milijardi evra. Većina tih aktiva se nalazi u Evropi, najviše u međunarodnom centru za međunarodna plaćanja Euroklir (Euroclear) u Belgiji. Upravo prihodi od tih aktiva preneće se Ukrajini.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...