Odloženo odlučivanje Komiteta ministara Saveta Evrope o kandidaturi Kosova: od Prištine se traži ispunjavanje uslova o statutu i ustanovljivanju Zajednice srpskih opština

Nataša Jokić, Strazbur

Prema nekim diplomatskim izvorima, o kandidaturi Kosova neće biti govora pre iduće godine do kada bi, kako očekuju, postavljeni uslovi možda mogli da budu ispunjeni. Neki drugi sagovornici pretpostavljaju da je realno da će “pritisak“ za prijem Kosova u Savet Evrope porasti kako bi do prijema došlo pre predsedničkih izbora u SAD
(ilustracija, Komitet ministara Saveta Evrope, pred početak zasedanja na kome Kosovo - nije bilo na dnevnom redu, mada je pominjano "pod tačkom razno")

U Strazburu je u petak održan sastanak Komiteta ministara, izvršnog tela Saveta Evrope koji je odložio do daljnjeg raspravu i odluku o kandidaturi Prištine za članstvo u ovoj najstarijoj panevropskoj organizaciji.

Kako saznajemo, kandidatura Prištine pomenuta je pod tačkom dnevnog reda “razno”, a desetak zemalja koje su izražavale podršku Prištini - kao recimo Nemačka, Albanija, Danska, Norveška, Irska, Velika Britanija itd. - podržale su stav da je potrebno da prethodno budu ispunjeni uslovi vezani za statut i formiranje zajednice srpskih opština.

Možda će, a – možda i neće

Sastanci Komiteta ministara koji okuplja šefove diplomatija 46 država članica Saveta Evrope održavaju se jednom godišnje na ministarskom nivou, a svake srede na nivou ambasadora.

Jedino Komitet ministara na ministarskom nivou može da donese definitivnu odluku o kandidaturi Prištine koju je u aprilu podržala i Parlamentarna skupština Saveta Evrope koju čine poslaničke delegacije iz zemalja članica. Odluka o prijemu nove članice može da bude donesena i na nivou ambasadora ali samo ukoliko je doneta jednoglasno, što u slučaju Kosova - ne bi bio slučaj.

Kako nam je potvrđeno u Savetu Evrope, to ipak ne znači da će Priština morati da čeka još godinu dana da bi njena kandidatura bila stavljena na dnevni red Komiteta ministara jer pravila ove organizacije kažu da ambasadori mogu da sazovu sastanak Komiteta ministara na ministarskom nivou.

“Srbija bar za neko vreme može da predahne jer će rasprava o konačnoj odluci o prijemu Kosova u Savet Evrope biti do daljnjeg odložena“, ocenili su diplomatski izvori u Savetu Evrope sa kojima smo razgovarali ovde u Strazburu. Prema nekim diplomatskim izvorima, o kandidaturi Kosova neće biti govora pre iduće godine do kada bi, kako očekuju, postavljeni uslovi možda mogli da budu ispunjeni.

Neki drugi sagovornici pretpostavljaju da je realno da će “pritisak“ za prijem Kosova u Savet Evrope porasti kako bi do prijema došlo pre izbora u SAD jer ne može da se isključi pobeda Donalda Trampa što bi - smatra se - bilo nepovoljno za Prištinu.

Bez podrške – za sada…

Odgovarajući na naše pitanje na konferenciji za štampu, Dominik Hasler, ministarka spoljnih poslova  Lihtenštajna, predsedvajuće zemlje Saveta Evrope, potvrdila je da je pitanje kandidature Prištine za članstvo u ovoj najstarijoj panevropskoj organizaciji pomenuto više puta tokom današnjeg sastanka Komiteta ministara, iako to nije bila posebna tačka dnevnog reda. Ona je dodala da je Komitet ministara primio k znanju pismo zemalja Kvinte i da se razmatra dalja procedura u vezi sa ovim pitanjem.

Na naše pitanje o stavu Francuske, Žan Noel Baro, ministar evropskih poslova ove zemlje rekao je uoči sastanka:

“Kao što znate, Francuska je jedna od članica Saveta Evrope koja priznaje Kosovo i koja smatra da je u budućnosti Kosovu mesto u Savetu Evrope. Francuska, ipak, smatra da u tom smislu Kosovo tek treba da pređe određeni put i Francuska je, uostalom, na raspolaganju da prati Kosovo na tom putu. Takođe Francuska smatra da u ovoj fazi postoji rizik da bi pitanje Kosova moglo da izazove podele među zemljama u Savetu Evrope i da, dakle, to pitanje treba da se razmatra kasnije, kad Kosovo pređe put za koji smatramo da je potrebno da ga pređe”.

Analena Berbok, ministarka spoljnih poslova Nemačke ponovila je potpunu podršku svoje zemlje prijemu Prištine u Savet Evrope:

“…Najmlađa evropska demokratija, Kosovo, pripada Savetu Evrope. Apelujem na sve uključene, a posebno na one koji su odgovorni na Kosovu, da obezbede da se što pre stvore svi uslovi kako bismo dobili neophodnu većinu za prijem Kosova u Savet Evrope”.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da stav Mađarske ostaje nepromenjen.

 "Imamo jasan stav - ne podržavamo prijem Kosova, o čemu smo obavestili i Prištinu. Želimo da vidimo uspešan kraj razgovora Beograda i Prištine. Dosadašnje iskustvo kaže da kad god je Kosovo podnelo zahtev za članstvo u nekoj međunarodnoj organizaciji, došlo je do koraka unazad u dijalogu. Dakle, prvo dijalog treba da bude uspešan, a onda treba aplicirati za članstvo“, rekao je Sijarto.

Naredno šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope od Lihtenštajna sada preuzima Litvanija.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...