UKRAJINSKI KOMANDANT PRIZNAJE: SITUACIJA NA FRONTU SE ZNATNO POGORŠALA

M.L.

"Uprkos znatnim gubicima, neprijatelj pojačava napore uvođenjem novih jedinica, zahvaljući čemu se postižu privremeni taktički uspesi", priznao je Oleksandr Sirski
(ilustracija, Oleksandr Sirski, general pukovnik-levo i Valerij Zalužni, general, snimljeni u martu 2022. godine kod Kijeva, foto https://bs.m.wikipedia.org/wiki/Datoteka:Defenceofkyiv.jpg)

“Rusija je posle martovskih predsedničkih izbora iz dana u dan pojačavala ofanzivu tako da se situacija na istočnom delu fronta poslednjih dana izrazito pogoršala.” Napisao je ovo na svom nalogu na Telegramu vrhovni komandant ukrajinskih oružanih snaga Oleksandr Sirski (Syrskyj). Napredovanje ruskih snaga olakšava toplo i suvo vreme, pa zato tenkovi, kako se tvrdi, mogu brže da napreduju.

"Nerijatelj napada na naše pozicije u smeru na Liman (Lyman) i Bahmut (Bachmut), uz podršku odbrambenih vozila. U Pokrovskom nastoji da porazi našu odbranu uz pomoč više desetina tenkova i vozila pešadije", konkretizovao je on.

Prema Sirskom, toplo i suvo vreme tenkovima je učinilo pristupačnim veći deo teritorije u ovim oblastima.

"Uprkos znatnim gubicima, neprijatelj pojačava napore uvođenjem novih jedinica, zahvaljući čemu se postižu privremeni taktički uspesi", priznao je on.

Sirski je ukrajinskoj javnosti obećao da će pojačati jedinice u najugroženijim oblastima. Uprkos nedostatku municije, on ističe da "su dopunjene rezerve bespilotnih letilica svih tipova, protivtenkovskih raketa” a ugroženim oblastima uputio je rezerve ljdstva i tehnike.

"Samo to nam daje priliku da porazimo jačeg neprijatelja i stvorimo uslove za pokretanje strategijske incijative", rekao je on, i dodao da je važno da se učini kvalitetnijom obuka ljudstva, posebno pešadije, kako bi se iskoristile sve sposobnosti oružja dobijenog sa Zapada.  

On je, inače, zamenio popularnog Valerija Zalužnog u februaru na položaju glavnog komandanta ukrajinskih oružanih snaga. Prethodno je bio komandant pešadije. Istovremeno je ukrajinski predsednik Volodimir (Volodomyr) Zelenski izvršio još nekoliko personalnih promena. Zalužni će, kako je saopšteno, biti ambasador Ukrajine u V. Britaniji.

Pritisak na Sirskog nije samo kroz poređenje sa Zalužnim nego i činjenica da, iako je došao u Ukrajinu pre više decenija, rodio se u ruskoj Vladimirskoj oblasti gde i danas živi njegov brat. Ruski propagandisti "pronašli" su protiv ukrajinskog komandanta i činjenicu da njegov pastorak iz prvog braka tražio od ruskih najviših vlasti rusko državljanstvo.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...