PREDVIĐANJA SE NISU OSTVARILA - RAT NIJE ZAVRŠEN

ML

Bilo je mnogo predviđanja ali se samo malo njih ispunilo. Očekivanja Zapada i samih Ukrajinaca su dosta daleko od realnosti
(ilustracija, ruska vojna kolona na teritoriji Donbasa, https://u-f.ru/news/army/u25711/2022/06/19/339914)

"Da su se ispunili svi ti scenariji koje su predviđali mnogi eksperti i tink-tenkovi (think-tank) - rat bi bio završen. Putinova raketna skladišta bi bila prazna. Rusija bi bankrotirala ili bi se zemlja suočila sa hiperinflacijom. Žitelji Moskve bi stajali u redu za prašak za pranje ili toaletni papir. Razbesnele gomile gladnih radnika i članova porodica mobilisanih u ratu bi na Crvenom trgu pokušavale da probiju kapije Kremlja. Ali, ništa od toga se nije dogodilo".

Ovo nisu reči nekakvog proruskog sajta, putinovskog dezinformatora ili nekog fantaste. Ove rečenice objavljene su u komentaru poljskog dnevnika Ržečpospolita (Rzeczposplita) koji spada u listove koji najvatrenije podržava Ukrajince u odbrani od Rusije. Ali, to mu ne smeta da bude realan u oceni situacije.

Čemu onda ovakvi scenariji - pita se dalje ovaj list. Očekivanja Zapada i samih Ukrajinaca su dosta daleko od realnosti. Kad je rat počeo 24. februara 2022. Zapad je bio šokiran tim Putinovim potezom. Zato se tako visoko i ocenjuje ukrajinski otpor.

Bilo je mnogo predviđanja ali se samo malo njih ispunilo. Na primer, Miloš Zeman, koji je tada još bio predsednik Češke (17. januara 2022), poznat, inače, po dugom političkom iskustvu i predviđanjima koja su se ostvarivala, u intervjuu dnevniku Mlada fronta-Dnes ocenio je da "to neće biti nekakav veliki rat" i da se Amerikanci "blamiraju svojim predviđanjima rata u Ukrajini".

Ovakvo potcenivanje ruske vojne snage - u stvari, ide Kremlju u račun - pravilo je i još pravi štetu Ukrajini i njenim interesima, mada su počela otrežnjivanja. No, sve više je jasno da Ukrajina, čak i iz sve veću pomoč svojih zapadnih saveznika, teško može da ostvari povratak na ranije granice. Sve dok o tome ne počnu pregovori, tojest o onome što Moskva traži, teško je zamisliti kraj rata...


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...