RUSIJA NAMERAVA DA IZUZME TALIBANE IZ SPISKA TERORISTA

M.L.

Odgovornost za nedavni teroristički napad u Moskvi preuzela je upravo grana "Islamske države" koja deluje u Avganistanu
(ilustracija, Avganistanci u Kabulu, avgusta 2023. slave dvogodišnjicu talibanskog preuzimanja vlasti,Foto, Bilal Güler/Anadolu Agency)

U Rusiji se radi na tome da se izuzmu Talibani iz spiska zabranjenih terorističkih organizacija, izjavio je juče Rojtersu portparol Kremlja Dimitrij Peskov. On je dodao da Moskva hoće da sa sadašnjim vlastima koje vladaju Avganistanom "razmotri neke važne stvari", ne precizirajući o čemu se radi.

"Ta zemlja je pored nas i mi s njom moramo da komuniciramo ovako ili onako", nastavio je Peskov. "Treba da rešimo važne stvari, a to zahteva dijalog, onako kako to činimo sa svima drugima. Oni su u Avganistanu faktički autoritet". dodao je on. 

Rusija je nedavno doživela najteži teroristički napad u poslednjih 20 godina, kada su četvorica naoružanih terorista u koncertnoj sali u Moskvi ubila najmanje 144 ljudi (među ranjenima ima još onih čiji su životi i dalje u opasnosti). Odgovornost za napad je preuzela upravo grana "Islamske države" koja deluje u Avganistanu. To su priznale i ruske vlasti, mada je bilo pokušaja da se krivica za ovaj težak zločin prebaci na Ukrajinu.

Talibani su vladali u Avganistanu krajem prošlog i početkom novog milenijuma, a vlast su ponovo preuzeli 2021. kada su se iz zemlje povukle zajedničke okupacione snage na čelu sa Amerikancima.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...