U Evropskom parlamentu izglasana neobavezujuća rezolucija o Srbiji : izbori protekli "znatno ispod standarda za kandidatsku zemlju"

Nataša Jokić, Strazbur

Na panelu “Srbija – demokratija na raskršću“, nemačka poslanica Fon Kramon je, između ostalog, istakla da ne govori protiv naroda u Srbiji i da je “Srbiji potrebna Evropa kao i Evropa Srbiji“ i to “pogotovu“ od početka rata u Ukrajini

Evropski poslanici na plenarnom zasedanju u Strazburu izglasali su danas neobavezujuću rezoluciju o “Srbiji posle izbora“  u kojoj pozivaju na “nezavisnu istragu uglednih međunarodnih eksperata i institucija, kako bi se ispitale nepravilnosti na parlamentarnim, lokalnim i pokrajinskim izborima, a posebno u izborima za Grad Beograd".

Evropski parlament u rezoluciji naglašava da "pregovori EU sa Srbijom mogu da se nastave samo kada zemlja napravi značajan napredak u reformama, ali i u potpunosti sprovede preporuke OEBS-a i Venecijanske komisije o izbornim uslovima".

Najava istrage o izborima?

U rezoluciji se kaže da "ako Srbija ne popravi izborne uslove, ili ako istraga pokaže direktnu umešanost srpskih vlasti u izbornu prevaru, EU fondovi treba da budu suspendovani, zbog grubog kršenja vladavine prava na izborima", navode poslanici.

Ističe se i da Evropski parlament žali što, kako se navodi, "parlamentarni i lokalni izbori odstupaju od međunarodnih standarda, zbog sistematske zloupotrebe medija i institucija od strane aktuelnih vlasti, zbog čega se izbori ne mogu smatrati slobodnim i poštenim".

Ocenjuje se da su izbori protekli "znatno ispod standarda za kandidatsku zemlju" i podseća da je "funkcionisanje demokratskih institucija" u središtu procesa pristupanja EU.

Evropski parlament u predlogu rezolucije zahteva od Evropske komisije da pokrene inicijativu za slanje ekspertske misije u Srbiju koja bi trebalo da proceni situaciju u vezi sa izborima i postizbornim periodom.

Žaljenje EP i opoziciona kritika izbornih uslova

EP žali izostanak "institucionalnog odgovora" na ozbiljne sumnje o "umešanosti aktuelne vlasti u izborne manipulacije i zloupotrebe, što podstiče nekažnjivost i mogući nastavak takve prakse".

Ako bude omogućeno da se takve aktivnosti nastave bez posledica, to će imati negativan uticaj i nastaviće da podriva demokratiju, poverenje u institucije i izborni proces, blokirajući demokratski sistem i proces evropske integracije, kaže se u rezoluciji Evropskog parlamenta koja nema obavezujući karakter, ali izražava politički stav većine poslanika iz država članica EU. 

Pre glasanja u Evropskom parlamentu u Strazburu u organizaciji stranačkih grupa Obnova – Evropa, Saocijalisti i Zeleni održan je panel "Srbija: demokratija na raskršću". Na panelu su učestvovali nemačka poslanica iz grupe Zelenih Viola fon Kramon i još nekoliko evropskih poslanika kao i grupa od desetak poslanika opozicije iz Srbije. Oni su kritički govorili o uslovima pod kojima su održani izbori u Srbiji. Fon Kramon je između ostalog, istakla da ne govori protiv naroda u Srbiji i da je Srbiji potrebna Evropa kao i Evropa Srbiji, kako je rekla, i to pogotovu od početka rata u Ukrajini, kako je naglasila.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...