Gabrijel Atal, novi predsednik francuske vlade: Neodoljivi šarm prerušavanja starog u novo

Nataša Jokić, Strazbur

Ako hoće da se održi na vlasti, Atal će - kao i prethodna vlada – morati da se okrene ka krajnjoj desnici, da preuzme ili podeli sa njom njeno zastrašivanje stanovništva islamom i u isto vreme nastavi kolosalni biznis sa najradikalnijim islamskim državama kao Saudijska Arabija, Katar, Arapski Emirati kojima Pariz prodaje oružje, visoku tehnologiju itd.
(Paris, 09.01.2024 - govor novog premijera Francuske Gabrijela Atala, posle preuzimenja dužnosti od dosadašnje premijerke Elizabet Born, foto Fonet)

Posle ostavke predsednice francuske vlade Elizabet Born, predsednik Makron je juče imenovao novog premjera - dosadašnjeg ministra prosvete, trideset četvorogodišnjeg Gabriela Atala. Atal je najmlađi premijer u istoriji Pete Republike, izrazito predsedničkog režima, osnovanog 1958. godine.

Od prvog trenutka, takoreći tek što je završio studije, pristupio je Makronovom političkom pokretu “U hodu“ i bio izabran za poslanika na parlamentarnim izborima 2017. godine. Ubrzo zatim, sa samo 29 godina, Atal će biti imenovan za državnog sekretara u ministarstvu za prosvetu i omladinu u vladi Eduara Filipa.

fra-premijer-atal-s

Paris, 09.01.2024 - govor novog premijera Francuske Gabrijela Atala, posle preuzimenja dužnosti od dosadašnje premijerke Elizabet Born

Munjeviti uspon

Već 2020. godine premijer Žan Kasteks imenovaće ga na funkciju port-parola vlade na kojoj će ostati dve godine, tokom perioda pandemije, i potvrditi svoj govornički talent. Elizabet Born će ga pre godinu i po dana imenovati za državnog sekretara za budžet, da bi pre šest meseci dobio resor ministarstva prosvete. Njegov munjeviti uspon nastavljen je juče imenovanjem na funkciju predsednika vlade.

Više puta je isticao da Makronu duguje “sve“ kako je rekao. Mnogi se sada sećaju da je u vreme “žutih prsluka“ i eksplozije uličnog revolta širom zemlje 2018. godine, kada se predsednik Makron nije pojavljivao u javnosti uprkos činjenici da građani ginu na ulicama, samo je Gabrijel Atal imao hrabrosti da se pojavi u tv-studijima i brani vladajuću administraciju.

Uprkos potvrđenom intelektualnom kapacitetu, jasno je da neće biti nikakvog prevrata u francuskoj politici tokom Atalovog premijerskog mandata.

Demontaža javnog sektora

On je tu da sledi ključne orijentire Makronove politike. Pre svega, on treba da dovrši demontiranje javnog sektora i njegovu privatizaciju u skladu sa direktivama EU.

Poslednjih šest meseci Atal je kao ministar prosvete stekao veliku popularnost zahvaljujući odličnom smislu za komunikaciju i pre svega politički vrlo “fotogeničnoj“ odluci da, na primer, zabrani devojčicama da u osnovnoj i srednjoj školi nose “abaju“, široku muslimansku haljinu koja se smatra verskim simbolom što je suprotno načelu laicizma u državnim školama.

Ostaje, međutim, činjenica da u francuskim državnim školama i dalje – u januaru 2024.  godine - nedostaje tri hiljade nastavnika i profesora. Svakog dana stižu vesti o nastavnicima koji su morali da budu izolovani, takoreći “izvučeni“ iz svojih škola jer su im učenici pretili da će ih ubiti. Na početku Atalovog mandata na funkciji ministra prosvete 13. oktobra 2023. godine bivši učenik - islamistički fanatik ubio je profesora u dvorištu jedne gimnazije. Zatim je jedna nastavnica završila u bolnici jer joj je učenik sipao otrov u piće… Makronovi prethodni ministri razorili su francusku prosvetu svojim reformama.

Nastavnička profesija koja je nekada bila cenjena, predstavljala čast onima koji su u nju ulazili posle ozbiljnih studija i pedagoških priprema, danas ne privlači više nikoga.

Prilikom jučerašnje ceremonije primopredaje premijerske funkcije Atal je rekao da će reforma prosvete biti okosnica njegovog premijerskog mandata, “najvažniji od svih angažmana vlade“, kako je rekao.

Privatizovane bolnice, državni dugovi, imigranti

Slično je sa zdravstvenim sektorom. Javne bolnice u skladu sa direktivama EU i u skladu sa neo-liberalnom doktrinom, u najvećem broju segmenata su privatizovane sa ciljem da navodno budu rentabilne.

Rezultat je zastrašujući: u brojnim velikim gradovima (kao Tuluz, Bordo) centri hitne pomoći bili su zatvarani uveče, preminule zbog nedostatka lekara i dugog čekanja na nosilima – niko ne broji. S vremena na vreme, lokalni mediji objavljuju da je neko preminuo zbog gubitka krvi jer je čekao deset sati na nosilima ili da je preminuo od sepse jer je čekao osam sati u nekoj hitnoj pomoći. To je ostalo od javnog zdravstva koje je nekada decenijama bilo najbolje na svetu.

Ostaju otvorena pitanja ekonomije. Francuska ima dug od tri hiljade milijardi evra i zavisi stranih kreditora, investicionih fondova i privatnih agencija za ocenjivanje ekonomskog stanja kao Standard & Poor’s,  Fitch i Moody’s. 

Pitanje migracija posebno je osetljivo jer krajnja desnica računa da će joj odgovori koje ona nudi doneti istorijski uspon i jačanje kako je to već slučaj u drugim zemljama EU. Najnoviji zakon o imigraciji u Francuskoj izglasan je glasovima krajnje desnice. Osim toga on je u skladu je sa novim dogovorom o imigraciji koji je u decembru postignut među zemljama EU. Cilj te, navodno, nove politike je zapravo odvraćanje imigranata od graničnih prelaza jer je najavljeno da će ih tu čekati “zatvoreni centri“ u kojima će boraviti dok se “brzo rešavaju“ njihove molbe za azil. Logično, rezultat će biti još veće okretanje imigranata mafijaškim lancima za ilegalne prelaske granica. Drugim rečima, imigrantsko pitanje biće i dalje i u još većoj meri monopol mafije.

U okvirima neoliberalnih zadataka

Šta će u ovom kontekstu premijer Atal moći da učini? Uslovljen direktivama EU i neoliberalnim orjentirima predsednika Makrona, on će u suštini biti primoran da prerušava staro u novo pri čemu suština neće moći da se menja. Makron se svakako nada da će Atal to uraditi sa njemu svojstvenim šarmom i inteligencijom.

U skladu sa Makronovom orijentacijom “jačanja evropskog suvereniteta“ francuske granice i dalje će biti otvorene jer kako je pre neki dan rekao jedan policajac na graničnom prelazu prema Italiji “nema pravne osnove da hapsimo imigrante koji prolaze bez vize i ilegalno jer su ušli u EU kroz Italiju“. 

Ako hoće da se održi na vlasti, Atal će - kao i prethodna vlada – morati da se okrene ka krajnjoj desnici, da preuzme ili podeli sa njom njeno zastrašivanje stanovništva islamom i, u isto vreme, nastavi kolosalni biznis sa najradikalnijim islamskim državama kao Saudijska Arabija, Katar, Arapski Emirati kojima Pariz prodaje oružje, visoku tehnologiju itd.

Pitanje glasanja u Parlamentu

Ceremonija primopredaje premijerske funkcije juče je završena u Parizu prigodnim govorima bivše premijerke Born i novog predsednika vlade Atala koji uskoro treba da objavi i imenovanja za ministarske pozicije.

Malo ko žali za bivšom premijerkom Elizabet Born. Mnogi je zovu Madam “49-3“ po članu ustava koji je upotrebila, a mnogi smatraju “zloupotrebila“, 23 puta u toku svog mandata kako bi bez glasanja nametnula zakone u Parlamentu u kome Makronova partija nema većinu. To je bio način, između ostalog, da predsednik Makron preko njene vlade nametne zakon o penzijskoj reformi, uprkos opštem protivljenju.

Krajnja desnica izražava podozrenje prema Atalovom imenovanju i ocenjuje da je Makron, suočen sa padom popularnosti, imenovao mladog Atala jer je upravo on trenutno najpopularniji političar u Francuskoj. Na leto predstoje izbori za Evropski parlament na kojima je krajnja desnica za sada favorit.

Do sada je u istoriji Pete republike o poverenju svakoj novoj vladi glasao Parlament. To, međutim, nije bio slučaj sa vladom Elizabt Born pre godinu i po dana jer je bilo jasno da poverenje neće dobiti. Poslanici sa levice od juče najavljuju da će tražiti glasanje o poverenju novoj vladi kako bi se znalo ko je zapravo podržava.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...