Oštre kritike vladi i predsedniku Srbije, ali i Evropskoj komisiji jer nedovoljno kritikuje Srbiju i Evropskom savetu (šefovi država i vlada EU) zbog negativnih mera protiv Kosova

Nataša Jokić, Strazbur

Rezolucija Evropskog parlamenta posle događaja u Banjskoj: EP poziva Evropsku komisiju i Evropski savet, da preduzmu mere protiv Vlade Srbije, ukoliko istrage pokažu da je država Srbije bila direktno umešana u teroristički napad u Banjskoj
(ilustracija, zgrada Evropskog parlamenta u Strazburu)

Poslanici Evropskog parlamenta (EP), izglasali su juče na plenarnom zasedanju u Strazburu pravno neobavezujuću rezoluciju “o nedavnim dešavanjima vezanim za dijalog između Srbije i Kosova, posebno o situaciji u opštinama na severu Kosova“

U pravno neobavezujućoj rezoluciji EP, sastavljenoj nakon poslaničke rasprave na prošlom plenarnom zasedanju početkom oktobra ovde u Strazburu, kaže se da EP “najoštrije osuđuje grozan i kukavički teroristički napad na kosovske policajce od strane dobro organizovanih srpskih paravojnih formacija u Banjskoj“.

EP poziva Evropsku komisiju i Evropski savet, da preduzmu mere protiv Vlade Srbije ukoliko istrage pokažu da je država Srbije bila direktno umešana u  teroristički napad u Banjskoj ili u nasilne napade koji su se dogodili na severu Kosova u maju 2023. i, takođe, ako vlasti Srbije nisu spremne da u potpunosti sarađuju“ u istragama (kosovskih vlasti).

EP žali zbog činjenice da je beogradski sud odbio poziv Glavnog javnog tužilaštva u Beogradu za određivanje pritvora Milanu Radoičiću. Poziva se Srbija da u celini sarađuje u istragama i da, odgovorne za napad koji – kako se kaže - trenutno borave u Srbiji, privede pravdi u skladu sa zakonom, uključujući njihovo izručenje Kosovu. 

EP takođe poziva na odgovarajuće istrage o svim etničkim napadima širom Kosova, uključujući napade na most u Bistrici i u Štrpcu na pravoslavno Badnje veče.

I u ovoj rezoluciji EP ponavlja svoj stav da “podržava normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, te poziva Srbiju i Kosovo da učestvuju u dijalogu Beograda i Prištine u dobroj veri i duhu kompromisa kako bi se bez daljeg odlaganja postigao sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji njihovih odnosa, zasnovan na principu međusobnog priznanja i u skladu sa međunarodnim pravom“.

U rezoluciji se naglašava da je “normalizacija odnosa ključna za napredak obe zemlje ka članstvu u EU“.

EP takođe poziva Srbiju da se uzdrži od pokušaja da izoluje Kosovo od međunarodne scene, kampanjom protiv njegovog priznanja.

Takođe, u rezoluciji EP se izražava žaljenje “zbog negativnih mera koje je Evropski savet (telo koje okuplja šefove država i vlada EU) preduzeo protiv Kosova“ i poziva na njihovo ukidanje što je pre moguće.

Dalje se, između ostalog, kaže da EP “ostaje veoma zabrinut zbog destabilizirajućeg uticaja srpskih vlasti na čelu sa predsednikom Vučićem na ceo region“. EP izražava zabrinutost zbog nedostatka glasnih kritika Evropske komisije na račun Srbije, kako se kaže u rezoluciji, “uprkos tome što Srbija nije podržala sankcijama EU protiv Rusije, uprkos stalnim i čestim sastancima njenog rukovodstva na visokom nivou sa ruskim vlastima“.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...