PUTIN: SITUACIJA BOLJA ZA RUSIJU NA SKORO CELOM UKRAJINSK0M FRONTU

ML

Ukrajinski predstavnici su poslednjih dana potvrđivali da su u Kupjansku i Avdijevki kao i u Zaparoškoj oblasti Rusi preduzeli snažne napade i da se tamo vode žestoke borbe
(ilustracija, mapa sukoba gde ruske snage popravljaju svoje položaje)

Ruske snage poboljšale su skoro sve svoje pozicije na celom frontu u Ukrajini, izjavio je na ruskoj državnoj televiziji ruski predsednik Vladimir Putin. Pozicije ruskih snaga su se, kako je saopštio, najviše popravile u Kupjansku i Avdijevki na istoku Ukrajine, kao i u Zaparoškoj oblasti na jugu. Ukrajinski predstavnici su, inače, nekoliko poslednjih dana potvrđivali da su u ovim krajevima Rusi preduzeli snažne napade i da se tamo vode žestoke borbe.

"To što se događa na celoj lini fronta naziva se aktivna odbrana. Naša vojska oboljšava svoje pozicije praktično na celom tom, dosta velikom prostoru", izjavio je Putin i dodao da se "to tiče kako kupjanskog, tako tako i zaporoškog i avdijevskog smera".

Ukrajinska protivofanziva, koja je počela u junu, podsećaju ovim povodom novinske agencije, koncentrisana je naročito na Zaporošku oblast na jugu zemlje gde ukrajinske snage nastoje da izvedu prodor na jugu, na strategijske tačke Tokmak i Melitopol. Proteklih meseci zapadni mediji su kritikovali ukrajinske faktore što navodno ne prodiru dovoljno brzo. Sa ukrajinske strane se odgovara da njihove snage moraju savlađivati dobro utvrđenu rusku liniju i gusta minska polja. Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski je još u avgustu ovim povodom isticao da je bitno da je inicijativa stalno na strani ukrajinske vojske.

Prošle sedmice su, međutim, kako podsećaju agencije, stigle vesti da Rusi preduzimaju intenzivne akcije u Avdijevki u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine gde ukrajinske snage moraju pojačati odbranu protiv ruskih napada. U subotu je, inače, komandant ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandar Sirskij (Syrskyj) upozorio da Rusi preduzimaju intenzivne napade u Kupjanskom u Harkovskoj oblasti na severoistoku zemlje.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...