Čečenski terorista ubio profesora u gimnaziji u Francuskoj: Pariz proglasio najviši nivo uzbune pred atentat

Nataša Jokić, Strazbur

Ubistvo profesora u gimnaziji u Arasu dogodilo se u napetom kontekstu posle napada hamasa na Izrael i tačno tri godine nakon što je terorista, takođe čečenskog porekla, odsekao glavu profesoru Samuelu Patiju ispred škole u pariskoj oblasti
(Arras, 13.10.2023 - policija u mestu Aras kod Lila, posle napada u kojem je nastavnik zaposlen u srednjoj školi ubijen, a dvoje ljudi teško ranjeno u napadu nožem)

Francuska vlada proglasila je najviši nivo uzbune pred mogući atentat, pošto je u petak ujutru u gimnaziji u gradu Arasu na severoistoku zemlje Muhamed N, bivši učenik star 20 godina, čečenskog porekla, nožem ubio profesora francuskog jezika i književnosti i teško ranio drugog profesora i čuvara škole.
Policijske snage koje su brzo stigle na lice mesta, uhapsile su napadača, a nešto kasnije i njegovog mlađeg brata u blizini obližnje škole, takođe u Arasu.
Napadač se za sada brani ćutanjem, saopšteno je.
Profesor filozofije, koji je uspeo da umakne napadaču i pozove policiju, rekao je novinarima da je mladić tražio profesora istorije. Ovo je značajan detalj ako se zna da je profesor istorije taj koji u Francuskoj drži nastavu o uređenju sekularne države i podeli vlasti u demokratiji.
Isti svedok je rekao da je trčao kako bi se zatvorio u učionicu sa učenicima i da je zatim dat znak za alarm kakav se emituje u slučaju da je bezbednost u školskoj zgradi ugrožena. Većina učenika kaže da su sledili proceduru i zatvorili se u učionicama ali su bili ubeđeni da je po sredi samo još jedna vežba.
Predsednik Republike Emanuel Makron, koji je posle atentata došao u znak podrške u gimnaziju u Arasu, rekao je da je istovremeno sličan atentat sprečen pred školom u pariskoj oblasti.
Francuska služba bezbednosti imala je dosije Muhameda N. sa oznakom S što znači da je bio sumnjiv po pitanju bezbednosti. Bio je praćen i čak ispitivan dan uoči atentata, kako je potvrdio ministar unutrašnjih poslova Žerar Darmanen.
Ministar je ocenio da je atentat u Arasu povezan sa događajima na Bliskom Istoku.
Ubistvo profesora u gimnaziji u Arasu dogodilo se tačno tri godine nakon što je terorista, koji je bio takođe čečenskog porekla, odsekao glavu profesoru Samuelu Patiju ispred škole u pariskoj oblasti.
Kao i porodica ubice profesora Patija i porodica Muhameda N. deo je migranata iz Čečenije koji su tražili i dobili politički azil u Francuskoj koja se rukovodila činjenicom da prihvata one koji dolaze iz nedemokratskih zemalja – u ovom slučaju Rusije - gde im preti opasnost od osude.
Za sada se zna da je napadač Mohamed N. rođen u Rusiji, da je poreklom iz Čečenije ili Ingušetije. U Francusku je došao sa porodicom 2008. godine kada je imao pet godina. Pre dve godine sud je dosudio proterivanje ove porodice čiji članovi su osvedočeni islamisti, ali je to odloženo zbog pritiska nevladnih organizacija.
Atmosfera u Francuskoj je napeta posle terorističkog napada islamističke organizacije Hamas na Izrael. U Francuskoj živi najbrojnija jevrejska zajednica u Evropi i najbrojnija muslimanska zajednica. Svi strahuju da ne dođe do sukoba unutar Francuske između ove dve zajednice. Pro-palestinske demonstracije zabranjene su u Francuskoj ali se one ipak održavaju širom zemlje.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...