Predlog Emanuela Makrona: Korzika treba da dobije autonomiju

Po francuskom predsedniku, autonomija je način da se uzmu u obzir „specifičnosti” ostrva na kome živi 340.000 stanovnika i da se „zatvori stranica (istorije) obeležena mračnim trenucima“ i godinama nasilja
(ilustracija, francuski predsednik u parlamentu Korzike podržao autonomiju ovog francuskog ostrva, foto - France 24)

Predsednik Francuske Emanuel Makron predložio je juče da ostrvo Korzika  dobije “autonomiju u okviru Francuske Republike“. On je ocenio da je „ovo je istorijski  trenutak“ i najavio „duboku promenu u odnosu između države i Korzike“.

Makron je rekao da autonomija Korzike koju predlaže ne bi bila „ni protiv države, ni bez države“. Korzika bi, dodao je, imala  „pravo lokalnog prilagođavanja” svojih ovlašćenja. To bi, prema rečima predsednika Francuske, bio način da se uzmu u obzir „specifičnosti” ovog ostrva na kome živi 340.000 stanovnika i da se  „zatvori stranica (istorije) obeležena mračnim trenucima“ i godinama nasilja.

Autonomija bez većih ustupaka

Ovo je prvi put, od kada je 2017. godine postao predsednik Republike, da Emanuel Makron zauzima ovako otvoren stav prema autonomašima na Korzici. Tome su svakako doprineli masovni revolt i nasilje na ostrvu  2022. godine pošto je u zatvoru jedan džihadista ubio Ivana Kolonu, korzikanskog separatistu i kriminalca koji je izdržavao doživotnu kaznu zbog atentata na prefekta Korzike Kloda Erinjaka.

Autonomaši i ekstremni separatisti, koji od 2021. godine imaju većinu u parlamentu Korzike, zapretili su tada čak i da će upotrebiti opružje “ako zatreba“.

Njegov jučerašnji govor u Skupštini Korzike i predlog ustanovljavanja autonomije za ostrvo usledio je posle 18 meseci dugih razgovora koje je ministar unutrašnjih poslova vodio sa liderima korzikanskih političkih grupa.  

Posle Makronovog govora, u Skupštini su aplaudirali autonomaši, ali to nisu učinili i poslanici manjinske grupe separatista.

Makron za sada, predlažući autonomiju, nije napravio ustupke koje neki francuski mediji smatraju ekstremnim kao što je, na primer, uvođenje korizikanskog jezika kao službenog jezika administracije, pored francuskog.

Takođe, nije podržao zabranu izglasanu u lokalnom parlamentu po kojoj nekretnine na Korzici mogu da kupuju samo oni koji su tu stalno nastanjeni.

Opomena separatista

Makron je dao je rok od šest meseci kako bi se poslanici u korzikanskoj skupštini saglasili oko sadržaja budućeg teksta budućeg člana ustava o autonomiji Korzike. Potom bi, prema pravilima, trebalo da se izjasne građani Korzike a zatim bi saglasnost, sa najmanje tri petine glasova, trebalo da dâ Kongres koji čine članovi Parlamenta i Senata.

S obzirom da u korzikanskoj skupštini većinu sedišta imaju autonomaši i separatisti, lider autonomaša Žil Simenoni je juče u prisustvu predsednika Makrona sa govornice poručio:

“Ako u obzir ne bi bio uzet sastav ove Skupštine koja je izraz narodne volje, to bi predstavljalo opasno isključivanje demokratije“.

Zvučalo je i kao opomena, tim pre što za sada nije jasno šta konkretno autonomija za Korziku obuhvata.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...