BEZBEDNOST ZAPOROŠKE NUKLEARKE SE POBOLJŠAVA ALI...

M.Lazarević

Ove sedmice Rafael Grosi, šef Međunarodne agencije za atomsku energiju sprema da se ove sedmice sretne sa ukrajinskom i ruskom delegacijom na marginama zasedanja OUN u Njujorku kako bi zajednički pretresli stanje bezbednosti u nuklearci i i okolini
(ilustracija, Nuklearka u Zaporožju, na liniji sukoba)

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (MAEE) Rafael Grosi (Grossi) izjavio je ruskoj novinskoj agenciji RIA Novosti da se bezbednosna sitacija u Zaporoškoj nuklearnoj centrali "umereno poboljšala". Ali, kako je upozorio, i dalje je "veoma krhka" jer do "gađanja centrale može doći bilo kad".

Prema Grosiju, "nije ni smelo da dođe ni do kakvog artiljerijskog gađanja elektrane. Ali, do toga može da dođe bilo kad - to je ratna zona. Nikad ne možemo biti sigurni. Svaki dan je tako. Imali smo izvesno poboljšanje ali situacija u ovoj nuklearki je i dalje krhka", upozorio je on.

Ruska vojska je zauzela ovu nuklearku ubrzo po početku rata. Sada kroz nju praktično prolazi linija fronta.

MAEE sada nastoji da na licu mesta uvede mehanizme koji treba da spreče eventualne udese. Obe zaraćene strane, kako se upozorava iz MAEE, dosad su se po nekoliko puta okrivljavale međusobno za gađanje nuklearke i za "nuklearni terorizam".

Kako navodi Rojters (Reuters), Grosi se sprema da se ove sedmice sretne sa ukrajinskom i ruskom delegacijom na marginama zasedanja OUN u Njujorku kako bi zajednički pretresli stanje bezbednosti u nuklearci i i okolini.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...