ZAJEDNO, PRVI PUT, ŠTRAJKUJU RADNICI TRI NAJVEĆE FABRIKE AUTOMOBILA U AMERICI

ML

Sindikati traže veći udeo zaposlenih u profitu kompanija ali i veću sigurnost radnih mesta u vreme kada industrije automobila prelaze na produkciju elektromobila. Osim toga, i povećanje plata tokom narednih četiri godine za ukupno 40 posto
(Radnici napuštaju svoja radna mesta u fabrici Ford u Vejnu, Mičigen, SAD, 14. septembra 2023. (REUTERS)

Oko 13 hiljada zaposlenih u fabrikama automobila Detroita - čuvenog grada po proizvodnji automobila - Dženeral (General) motors, Ford i Stelantis (Stellantis objedinjuje tri francusko-italijanska proizvođača-Fiat i Pežo-Sitroen), rano jutros su istovremeno stupili štrajk za bolje plate. To je prvi put u istoriji sindikata ovih fabrika da su istovremeno svi stupili u štrajk!    

Obustava rada je počela pošto su u ponoć po lokalnom vremenu u ovom gradu, poznatom kao najvećem proizvodjaču automobila u svetu, prestali da važe dosadašnji kolektivni ugovori o platama. Istovremeno su stupili u štrajk i zaposleni u montažnim pogonima Ford u mestu Vejn (Wayne) u državi Mičigen, Dženeral motorsu (GM-General Motors) u državi Misuri (Misouri) i kompaniji Stelantis u Toledu (država Ohajo) Ovi pogoni imaju najveći značaj za prodizvodnju najprofitabilnijih vozila u ovoj čuvenoj američkoj trojci velikih proizvođača automobila.

Sindikati traže veći udeo zaposlenih u profitu kompanija ali i veću sigurnost radnih mesta u vreme kada industrije automobila prelaze na produkciju elektromobila. Osim toga, i povećanje plata tokom narednih četiri godine za ukupno 40 posto. Kompanije nude samo polovinu toga i to bez drugih važnih pogodnosti i poboljšanja položaja radnika koje traže sindikati. U svakom slučaju, slede pregovori koji sigurno neće biti ni laki ni kratki...


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...