Govor predsednice Evropske komisije o stanju EU: Proširenje i to što pre!?

Nataša Jokić, Strazbur

Praveći jasnu aluziju na Rusiju i rat u Ukrajini, ona je rekla da u svetu u kojem “neki“ pokušavaju da otmu jednu po jednu zemlju “ne možemo da ostavimo naše evropske sugrađane po strani“. Ocenila je da je jasno da je u strateškom i bezbednosnom interesu Evrope da se “naša Unija dovrši“ i dodala: ”Istorija nas na to sada poziva“
(ilustracija, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen iznenadila je juče zalaganjem za brzo i veliko proširenje Evropske unije)

U govoru o stanju Evropske unije koji je jutros održala u Evropskom parlamentu u Strazburu, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen, neuobičajeno opširno i eksplicitno je podržala proširenje Evropske unije, na Ukrajinu, Moldaviju i Zapadni Balkanm, ne dajući pri tom ni datum ni neku približnu vremensku odrednicu.

Praveći jasnu aluziju na Rusiju i rat u Ukrajini, ona je rekla da u svetu u kojem “neki“ pokušavaju da otmu jednu po jednu zemlju “ne možemo da ostavimo naše evropske sugrađane po strani“. Ocenila je da je jasno da je u strateškom i bezbednosnom interesu Evrope da se “naša Unija dovrši“ dodavši: ”Istorija nas na to sada poziva“.

EU_ursula-parlament-prosirenje-s

Strasbourg, 13.09.2023 - Predsednica EK Ursula fon der Lajen govori pred poslanicima Evropskog parlamenta

Raduje se sledećem proširenju

“Moramo da postavimo viziju za uspešno proširenje“ rekla je fon der Lejen, govoreći o budućoj Evropskoj uniji kao “slobodnoj, demokratskoj, prosperitetnoj zajednici u kojoj živi više od 500 miliona ljudi“, u kojoj je pravosuđe nezavisno, a novinari zaštićeni, kako je naglasila. 

“Zato će vladavina prava i osnovna prava uvek biti temelj naše Unije – u sadašnjim i u budućim državama članicama. Zbog toga je Komisija postavila izveštaje o vladavini prava na prioritetno mesto“, rekla je fon der Lejen.

Ona je podsetila na veliko proširenje EU pre dve decenije kada je odjednom primljeno deset zemalja, većinom iz Istočne Evrope. To proširenje, po njenoj oceni, predstavljalo je “trijumf odlučnosti i nade nad teretima prošlosti“.

Istakla je da se “raduje sledećem proširenju“ i da zna da put do njega nije lak.

Političko produbljivanje – ka „istinskoj uniji“

“Pristupanje je zasnovano na zaslugama i Komisija će uvek braniti ovaj princip. Potreban je naporan rad i liderski duh. Ali već postoji veliki napredak“, ocenila je predsednica Evropske komisije.

“Videli smo velike korake koje je Ukrajina već napravila otkako smo joj dodelili status kandidata. I videli smo odlučnost drugih zemalja kandidata da se reformišu“, dodala je.

 “Moramo da prevaziđemo zastarele debate o proširenju. Ovo nije pitanje produbljivanja integracije ili proširenja Unije. Možemo i moramo ijedno i drugo“, rekla je fon der Lejen.

Ocenila da će proširenje dati EU geopolitičku težinu i kapacitet za delovanje.

“To je naša Unija uvek radila. Svaki talas proširenja dolazi sa političkim produbljivanjem. Od zajednice za ugalj i čelik išli smo ka punoj ekonomskoj integraciji“, rekla je.

“Posle pada gvozdene zavese, ekonomski projekat smo pretvorili u istinsku uniju ljudi i država. Verujem da će sledeće proširenje takođe biti katalizator napretka“, istakla je predsednica EK.

“Počeli smo da gradimo uniju na planu zdravstva, na planu odbrane u 27 država i verujem da možemo da je završimo sa 30 i više članica.“, poručila je ona.  

Promene evropskog ugovora

Predsednica Evropske komisije je istakla da će ukoliko to bude potrebno podržati izmene evropskog ugovora – koji ima ulogu ustava, ali da će za to biti neophodno sazivanje Evropske konvencije.

“Ne možemo i ne treba da čekamo da se promeni Ugovor EU da bismo napredovali sa proširenjem EU“, rekla je predsednica Evropske komisije. Dodala je da pripreme Unije za proširenje mogu da idu brže i da će EU će morati da pripremi odgovore na praktična pitanja o tome kako će funkcionisati u formatu od 30 i više zemalja članica.

“Dobra vest je da se sa svakim proširenjem pokazalo da su pogrešili oni koji su govorili da će nas to učiniti manje efikasnim“, ocenila je fon der Lejen.

“O funkcionisanju NextGenerationEU dogovorilo se 27 država članica, u tom formatu dogovorili smo se takođe da kupimo vakcine, dogovorili smo i sankcije protiv Rusije u rekordnom roku. Dogovorili smo se da kupimo prirodni gas – ne samo za 27 država članica, već uključujući i Ukrajinu, Moldaviju i Srbiju. Dakle, možemo da funkcionišemo“, istakla je predsednica Evropske komisije.  

Fon der Lejen je najavila da će Evropska komisija početi da radi na nizu revizija postojeće politike pre proširenja kako bi se predvidelo prilagođavanje budućoj Evropskoj uniji u većem formatu, da bi se utvrdilo, na primer, kako će izgledati budući Evropski parlament i Komisija, kako će izgledati budžet Unije, ko će ga i kako finansirati. 

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...