POLJSKA STVARA "NAJJAČU ARMIJU U EVROPI"

ML

Poljska sada ima oko 180 hiljada vojnika, za koje je naručila oružje za čak 24 miliarde dolara od zemalja NATO. A do 2035. biće ih čak 300 hiljada...
(ilustracija, Vlada u Varšavi planira da naredne godine poveća izdatke za odbranu na preko četiri posto BDP-a. A vicepremijer, šef stranke na vlasti, Jaroslav Kačinjski najavljuje porast na čak preko pet posto posle 2030.)

Poljska namerava da u narednih nekoliko godina stvori, kako se glasno tvrdi, najjaču armiju u Evropi. Poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak (Mariusz Blaszak) izjavio je, kako prenosi nacionalna agencija PAP, da Poljska sada ima oko 180 hiljada vojnika, za koje je naručila oružje za čak 24 miliarde dolara od zemalja NATO. A do 2035. biće ih čak 300 hiljada...

Vlada u Varšavi planira da, u reakciji na rat u Ukrajini, naredne godine poveća izdatke za odbranu na preko četiri posto BDP-a. A vicepremijer, šef stranke na vlasti, Jaroslav Kačinjski (Jaroslaw Kaczynski) najavljuje porast na čak preko pet posto posle 2030. 

U naručenom paketu naoružanja od 24 milijarde dolara su, između ostalih, 48 baterija sistema protivvazdušne odbrane kratkog dometa patriot, zatim 96 helikoptera AH-64E apač (Apache) i odgovarajuća oprema uz to. A poljske fabrike oružja isporučiće, pored toga, 1.700  istraživačkih dronova flajej (FlyEye).

Prema serveru Evronjus (EuroNews), zaključeni su i ugovori o isporukama američkih i južnokorejskih borbenih vozila i tenkova, a već su u toku i isporuke 468 raketta himars.

Prema Evronjusu, poljska armija je sada peta najjača u Evropi. Ispred nje su, pored ruske armije, još i armije Britanije, Francuske i Italije. Svaka armija od njih ima neki svoj "udarni" rod ili deo armije - Britanija, na primer, živa sila i avijacija, Francuska - jaku flotu helikoptera i niz torpedoboraca, a Italija je imala početkom godine 404 helikoptera i dva nosača aviona.

Poljska ima relativno zdravu ekonomiju tako da relativno brzo može stići ostale zemlje NATO u Evropi. S tim u vezi ističe se da će "sa hiljadu tenkova koje će kupiti imati čak veću snagu vatre nego što imaju zajedno Britanija, Francuska, Nemačka i Italija". A novi vojnici u poljskoj armiji popuniće čak šest odbrambenih divizija, dok Francuska i Nemačka imaju po dve, a Britanija jednu.

Poljska, koja, prema svojem zakonu, za odbranu sada izdvaja tri posto BDP, podići će taj udeo na četiri posto. Poređenja radi, najviše sada u te svrhe od evropskih zemalja daju Grčka (2,8 posto), Litvanija (2,3), Estonija (2), Rumunija, 1,9... Nemačka, ekonomski najjača sila u Evropi, nastoji da dostigne dva posto...


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...