FRANCUSKA: STUPA NA SNAGU REFORMA PENZIJSKOG SISTEMA

ML

Protiv reforme demonstrirale su tokom zime i proleća stotine hiljada Francuza
(ilustracija, U Francuskoj odlazak u penziju po novim pravilima, foto Le Revenu)

U Francuskoj je u petak, kako javlja AFP, stupila na snagu reforma penzijskog sistema koja je izazivala burne proteste u parlamentu, a još više na ulicama. Vlada je dosledno te promene branila kao "nužne" i "pravedne".

"Ova reforma je pravedna i neophodna. Zadržala je princip preraspodele čime su garantovana prava za socijalno najslabije i solidarnost među generacijama", izjavio je ovim povodom ministar za rad i socijalna pitanja Olivije Duso (Olivier Dussopt).

fra-ministar-penzije-olivije-s

Olivije Duso

"Oni koji su socijalno najslabiji sada imaju manje teškoće sa predviđanjem svoje budućnosti", istakao je on u intrevjuu alzaškom dnevniku Lalzas (L Alsace)

Osnova reforme jeste povišavanje granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine što će se postupno sprovesti do 2030. Od 1. septembra počinje da važi granica za odlazak u penziju od 62 godine i tri meseca.

Zahvaljujući reformi, sada će moći da odu ranije u penziju ljudi koji su počeli da rade veoma rano ili su bili na veoma teškim poslovima, na primer, u bučnoj sredini ili noću. Novina je da je povećana minimalna starosna penzija na 1.200 evra.   

Protiv reforme demonstrirale su tokom zime i proleća stotine hiljada Francuza. Na nekim protestima izbili su oštri sukobi s policijom na ulicama, naročito kada je vlada počela da manipuliše u parlamentu sa "guranjem" novih propisa. Bilo kako bilo, ove "nužne" i "pravedne reforme" su stupile na snagu...

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...