Evropljani brinu zbog korupcije u EPS-u, Rusa, Kosova, Savamale

Nataša Jokić, Strazbur

Evropski Parlament izglasao izveštaj o Srbiji: Prihvaćeni i amandmani o zabrinutosti zbog korupcije (Elektorprivreda), bliskosti sa Rusijom (Vulin i privatni mediji bliski vladi), “banalizacije afere Savamala“, sprečavanja Kosova da uđe u Savet Evrope
(ilustracija, poslanici Evropskog parlamenta)

Poslanici u Evropskom parlamentu, na zasedanju u Strazburu, danas su većinom glasova podržali izveštaj slovačkog poslanika Vladimira Bilčika o Srbiji za 2022. godinu.

U izveštaju o Srbiji Bilčika ističe se da je normalizacija odnosa Srbije i Kosova prioritet i preduslov za pristupanje EU. Naglašava se da bi pristupni pregovori sa Srbijom trebalo da napreduju - samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i ostvari značajan napredak u reformama.

Poslanici su usvojili usmeni amandman izvestioca Bilčika koji se tiče masovnih ubistava u Srbiji i, u znak žalosti i solidarnosti, poziva na detaljnu istragu.

Pre glasanja o konačnoj verziji izveštaja poslanici su podržali i većinu od 11 pisanih amandmana koji se tiču pitanja korupcije, slobode medija i dijaloga Beograd – Priština.

Prihvaćen je tako amandman poslanika iz grupa liberala, zelenih i socijaldemokrata, kojim se „izražava zabrinutost poslanika EP zbog slučaja Elektroprivrede Srbije, u kojem su tužiteljke uklonjene iz procesa nakon što su počele istragu o korupciji u tom preduzeću“. 

Takođe, usvojen je i amandman kojim se traži istraživanje o finansiranju Telekoma, kao i amandman u kome se “izražava žaljenje“ jer, kako se navodi, “srpska vlada nastavlja da banalizuje aferu Savamala“.

U konačnu verziju izveštaja ušao je amandman u kome se - uz zabrinutost što je Aleksandar Vulin postavljen na čelo BIA, zbog toga što je sa ruskim vlastima delio informacije o sastancima ruskih opozicionara - dodaje i konkretan slučaj ruskog novinara i političkog aktiviste Vladimira Kara-Murze koji je u Rusiji osuđen na 25 godina zatvora.

Usvojen je amandman u kome se kaže da su privatni mediji “bliski vladi“, “osnovni izvor anti-evropske i pro-ruske retorike u Srbiji“ i kao takvi doprineli su, kako se ocenjuje, smanjenju podrške Evropskoj uniji u Srbiji.

Konačno, usvojen je i amandman Viole fon Kramon, nemačke poslanice i izvestiteljke za Kosovo, kojim se izražava “duboko žaljenje“  jer je, kako se navodi, Srbija prekršila dogovoreno i nije podržala zahtev Kosova za prijem u Savet Evrope, organizaciju koja nadzire poštovanje ljudskih prava i načela pravne države i čiji je Srbija član. 

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...