Potpredsednica Evropskog parlamenta u zatvoru: Katar delio vreće sa novcem da bi uticao na evropske institucije?

Nataša Jokić, Strazbur

„Ne radi se ovde o izlovanom incidentu. Već više decenija Evropski parlament pušta da se razvije kultura nekažnjivosti i potpuno odsustvo nezavisne etičke kontrole“, poručila je međunarodna organizacija za borbu protiv korupcije Transparensi interenešenel
(ilustracija, Eva Kali u Evropskom parlamentu)

Evropski parlament danas popodne počinje plenarno zasedanje u Strazburu u teškoj atmosferi skandala posle hapšenja Eve Kali, evropske poslanice i podpredsednice EP i još tri optužene osobe zbog sumnje da su primali mito od Katara, zemlje kritikovane zbog teškog kršenja ljudskih prava i besprimerne eksploatacije stranih radnika anagažovanih u vreme priprema svetskog fudbalskog prvenstva koje je u toku.

Prošlu noć Eva Kali provela je u belgijskom zatvoru jer je belgijski sud u nedelju odredio pritvor za nju i za još četiri osobe.

Policija je u subotu u više pretresa zaplenila 600 hiljada evra u gotovini. Vreće sa novcem pronađene su i u stanu Eve Kali u Briselu, a njen otac uhapšen je nešto kasnije jer je pokušavao da sakrije novčanice. 

Hapšenja u Belgiji i Italiji

Pored Eve Kali, belgijske vlasti uhapsile su i četiri muškarca. To su bivši italijanski poslanik u Evropskom parlamentu (od 2004. do 2019.) Pjer-Antonio Panceri, zatim partner Eve Kali, Frančesko Đorđi koji radi kao parlamentarni asistent. Uhapšeni su i Italijan Luka Visentini, generalni sekretar Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC) koji se inače predstavlja kao pesnik i direktor jedne nevladine organizacije čiji identitet nije otkriven. Policija je izvršila pretres i u kući belgijskog socijaliste u Evropskom parlamentu Marka Tarabele, protiv koga u ovoj fazi nije podignuta optužnica.

U vezi sa ovom aferom u Italiji su uhapšene još dve osobe, navode italijanske novinske agencije, prenoseći da je reč o ženi i ćerki Pjer-Antonija Pancerija koji je predsednik nevladine organizacije Fight Impunity.

Belgijske vlasti sumnjaju da je Katar podmićivao osumnjičene poslanike kako bi u Evropskom parlamentu branili njihove interese. Eva Kali je početkom novembra putovala u Katar gde se susrela sa katarskim ministrom rada i izrazila podršku reformama koje provodi u svom sektoru.

„Katar je lider u pogledu radnog prava“, rekla je zatim 22. novembra, učestvujući u debati Evropskog parlamenta i izazvala proteste upravo među poslanicima levice čijim redovima je pripadala. 

Lažno iznenađenje

Belgijski istražitelji su nekoliko meseci sumnjali da je Katar  uticao na ekonomske i političke odluke Evropskog parlamenta, uplaćivanjem značajnih suma novca ili nuđenjem značajnih poklona.

Od kada je u petak eksplodirala ova afera, mnogi visoki evropski funkcioneri izražvaju zaprepašćenje, a medijski izveštaji uglavnom počinju sa „Evropski parlament je u šoku“. Istina je, međutim, da nema ni šoka, ni iznenađenja jer ovo nije prvi skandal vezan za podmićivanje evropskih poslanika.

Evropska poslanica sa levice Francuskinja Manon Obri u više navrata je poslednjih nedelja upozoravala na „agresivni lobing Katara“ u EP. U jednom video zapisu, objavljenom na mreži tviter krajem novembra, ona je prenela kako je izgledao sastanak na kome se diskutovalo o tekstu kojim je trebalo da se osudi kršenje ljudskih prava u Kataru vezano za Svetsko prvenstvo u fudbalu.

„Bilo je onih koji su došli da zatruju pregovore o tekstu. Došlo je dotle da sam se pitala da li za stolom sede predstavnici političkih grupa Evropskog parlamenta ili prosto predstavnici ambasade Katara.“

Obrijeva je već tada upozorila da je bilo evropskih poslanika koji su se na sastanku sistematski suprotstavljali predlogu da pitanje ljudskih prava uopšte bude postavljeno vezano za Katar i nedvosmisleno je rekla da veruje da „ti poslanici imaju zadatak da brane inetrese Katara“.

Više evropskih poslanika i nevladinih organizacija pozvali su da se hitno pristupi poboljšavanju etičkih pravila Evropskog parlamenta.

„Ne radi se ovde o izlovanom incidentu. Već više decenija Evropski parlament pušta da se razvije kultura nekažnjivosti i potpuno odsustvo nezavisne etičke kontrole“, poručila je međuanrodna organizacija za borbu protiv korupcije Transparensi interenešenel.

Slučaj je izazvao veoma oštre reakcije u Briselu i širom Evrope. Vlada Katara negira bilo kakvo "nedolično ponašanje".

Suspendovana potpredsednica EP u Briselu i Atini

Eva Kaili je od januara 2022. godine je potpredsednica Evropskog parlamenta u kome pripada političkoj grupi socijalista. U opisu njene funkcije je „Evropski sistem analize strategije i politike” i „zamenjivanje predsednika parlamenta u poslovima za Bliski istok“.

Kalijeva je, inače, bivša televizijska novinarka, vodila je emisiju vesti na grčkom kanalu Mega čenel od 2004. do 2007. godine.

Za poslanika Evropskog parlamenta u drugom mandatu izabrana je 2019. godine.

Njen potpredsednički mandat i članstvo u političkog grupi socijalista u Evropskom parlamentu suspendovan je u subotu, dan posle privođenja u Briselu, a opozvana je i razrešena manadata i u Grčkoj socijalističkoj partiji PASOK. 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...