U Francuskoj otvorene istrage o finansiranju Makronovih predizbornih kampanja: Kakve su veze predsednika Republike i američkog kabineta Mekinzi?

Nataša Jokić, Strazbur

Istražna komisija Senata utvrdila da se državna potrošnja za angažovanje konsultantskih firmi više nego udvostručila između 2018. i 2021. godine - i dostigla milijardu evra - a pri tom savetodavni kabinet Mekinzi nije plaćao porez
(ilustracija, Emanuel Makron je rekao da je "šokiran optimizacijom poreza“ koju praktikuje firma Mekinzi)

Francusko pravosuđe pokrenulo je dve istrage zbog sumnje da su kampanje za predsedničke izbore Emanuela Makrona - 2017. i 2022. godine - bile ilegalno finansirane kao i da su između američkog savetodavnog kabineta Mekinzi i Makrona postojale nezakonite veze. 

U martu protiv američkog savetodavnog kabineta MekKinzi pokrenuta je preliminarna istraga zbog „pranja novca i teške poreske prevare” (McKinsey & Company je vodeća menadžment konsultantska kuća u svetu sa čak 100 kancelarija u 56 zemalja, a svoja vrata Srbiji otvorila je 2016. godine, kada je u ovoj firmi bio partner i bivši ministar finansija u Vladi Srbije Lazar Krstić. Neki od glavnih fokusa u poslovanju konsultanata su menadžment i upravljanje, organizacija i informacione tehnologije, izvori – Fakultet organizacionih nauka u Beogradu i E-kapija).

makron-4-policajca-mekenzi-s

Četiri policajca napuštaju zgradu u kojoj je kancelarija francuskog odeljenja kompanije Mekinzi, maja ove godine (Gardijan)

Istraga je bila pokrenuta nakon što je istražna komisija Senata utvrdila da se državna potrošnja za angažovanje konsultantskih firmi više nego udvostručila između 2018. i 2021. godine i dostigla milijardu evra. Udeo javnih ugovora koji je dobio Mekinzi dostigao je 1% u periodu između 2018. i 2020. godine.

Ispostavilo se da ovaj američki savetodavni kabinet nije uopšte plaćao porez u Francuskoj između 2011. i 2020. godine.

makron-mekinzi-izbori-s

Rivali predsednika Emanuela Makrona, tokom predsedničkih izbora u aprilu ove godine, koristili su sumnje oko konsultantske kuće Mekinzi da ga optuže da je deo globalnih elita.

Istražne sudije zanima da li je kabinet Mekinzi (ovu firmu nazivaju i „američki institut“, „revizorska firma“, „konsultantska kuća“) u vreme predsedničkih kampanja besplatno savetovao Makrona i da li je, zauzvrat, izvršna vlast favorizovala ovu konsultantsku firmu kada se Emanuel Makron, kao izbrani predsednik, uselio u Jelisejsku palatu. 

Nekoliko konsultanata iz kabineta Mekinzi besplatno je učestvovalo u kampanji Emanuela Makrona 2017. godine, a Makronova administracija je prepuna bivših zaposlenih u ovoj konsultantskoj firmi koji su dobili savetodavne i druge funkcije.

„Mekinzi nema informacije o elementima koje je štampa danas objavila“, reagovala je konsultantska kuća juče na brojne novinarske pozive.

makron-mekinzi-logo-s

PARIZ, 24. maja (Rojters) – Policija je u utorak izvršila raciju u pariskoj kancelariji Mekinzija u vezi sa istragom o sumnji u poresku prevaru, saopštilo je finansijsko tužilaštvo. Istraga o američkoj konsultantskoj kompaniji za menadžment pokrenuta je nakon što je francuski Senat u martu naveo da ta firma ne plaća korporativne poreze u Francuskoj

Istragu vode trojica sudija, među kojima je i Serž Turner, poznat po tome što je vodio istragu o fiktivnim poslovima Penelope Fijon, supruge bivšeg premijera Fransoa Fijona koji je zbog toga izgubio predsedničke izbore. Takođe, Turner je vodio i istragu protiv bivšeg predsednika Nikole Sarkozija u aferi Bigmalion.

Iako je Makron zaštićen imunitetom do kraja mandata 2027. godine, otvaranje istraga je za njega politički štetno.

Jelisejska palata saopštila je sinoć  da je “primila k znanju saopštenje u vezi sa otvaranjem dve sudske istrage otvorene nakon žalbi poslanika i pojedinaca i udruženja. Na sudovima je da nezavisno sprovode ove istrage“, poručeno je javnosti iz Predsedništva Republike.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...