Novi sporazum Pariza i Londona o zaustavljanju migranata: Britanci plaćaju da Francuzi čuvaju Lamanš

Nataša Jokić, Strazbur

Prema novom ugovoru, Francuska će povećati svoje bezbednosne snage za 40%. Policajaci i žandarmi - uključujući rezerviste – opremljeni dronovima i psima tragačima, biće raspoređeni na plažama Lamanša, odakle migranti polaze za Ujedinjeno Kraljevstvo
(ilustracija, Tesnac između Francuske i Engleske jedan je od najprometnijih na svetu. Više od 850 migranata prešlo je Lamanš pretprošle srede, 2. novembra, što je bio rekordan broj, javlja AFP)

U ponedeljak je potpisan sporazum o migrantskoj krizi između Francuske i Velike Britanije. Suočena sa sve većim prilivom migranata, Velika Britanija plaćaće, više nego do sada, Francuskoj da njene policijske snage spreče migrante da pređu kanal Lamanš.

Sporazum predviđa bliži odnos granične policije dve zemlje.

Sve više migranata na Lamanšu

Ilegalni prelazak Lamanša, godinama je razlog sporenja između Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva. Broj azilanata koji čamcima pristižu na britansku obalu Lamanša u stalnom je porastu.

Prema podacima britanskog Ministarstva odbrane, više od 40.000 ljudi je prešlo Lamanš od početka godine, dok ih je bilo 28.526 tokom cele 2021. Francuski mediji prenose da je među njima mnogo Albanaca, ali i Avganistanaca, Iranaca i Iračana.

Zbog krijumčarenja svih vrsta i bezbednosnih problema vlada Velike Britanije je pod pritiskom da obuzda priliv migranata. Ovaj pritisak dolazi velikim delom iz redova torijevaca i tim je veći što su zagovornici Bregzita tvrdili da će povratiti kontrolu nad granicama po izlasku iz EU – analiziraju francuski mediji.

Više žandarma na plažama severne Francuske

Sporazum koji su potpisale Francuska i Velika Britanija predviđa da Britanci plate Francuskoj 72,2 miliona evra u periodu 2022-2023, dok su prethodno, u 2021-2022, platili 67,7 miliona. Od 2018. godine, Ujedinjeno Kraljevstvo je platilo ukupno 200 miliona evra Francuskoj za policiju u graničnom pojasu. Francuska, sa svoje strane, ukazuje da za to troši 250 miliona evra godišnje.

Zauzvrat, prema novom ugovoru, Francuska će povećati svoje bezbednosne snage za 40%. Ukupno 350 dodatnih policajaca i žandarma - uključujući rezerviste - biće raspoređeno na plažama Lamanša, odakle polaze migranti koji putuju za Ujedinjeno Kraljevstvo, navodi se u zajedničkom saopštenju dve zemlje.

„Ne postoji savršeno rešenje, ali ovaj novi sporazum će nam omogućiti da značajno povećamo broj francuskih žandarma koji patroliraju plažama severne Francuske i da obezbedimo da britanski i francuski oficiri rade ruku pod ruku kako bi zaustavili krijumčare migranata“, rekla je britanskа ministarka unutrašnjih poslova Suella Braverman.

Posmatrači sa obe strane granice

London i Pariz takođe žele da rasporede „tehnološke i ljudske resurse”, uključujući dronove, na francuskoj obali kako bi brže otkrili i presretali čamce. Dve zemlje žele i da prikupe informacije „od presretnutih migranata“, kako bi bile efikasnije u razbijanju mreže krijumčara.

Britanske vlasti procenjuju da će, ukoliko se presretne 75 odsto čamaca, verovatnoća uspešnog prelaska biti dovoljno mala da odvrati švercere da nastave sa saobraćajem. Više od polovine pokušaja prelaska Lamanša sprečeno je od početka godine, odnosno 982 od oko 1.900, ukazuju francuski izvori koje citira Fajnenšel tajms.

Britanski premijer Riši Sunak, prekjuče je ocenio da je ovaj sporazum „prvi korak“. Po prvi put, timovi posmatrača biće raspoređeni sa obe strane Lamanša.

Među desetak akcija navedenih u sporazumu, Britanci će finansirati i mesta u prihvatnim centrima za migrante na jugu Francuske kako bi odvratili one koji su prešli Sredozemlje da nastave prema severu, Lamanšu i Kaleu. Deo dogovorenog paketa su bespilotne letelice za nadzor, psi za otkrivanje, detaljna zajednička obaveštajna baza informacija za hapšenje krijumčara – 55 mreža razbijeno od 2020 – i rad sa zemljama porekla i tranzita migranata, deo su plana.

Nijedna zemlja nema pravo rešenje za migrante na moru

Sve evropske vlade su, zapravo, pod pritiskom po pitanju migracija. Oživljavanje francusko-britanskog dijaloga predstavlja protivtežu francusko-italijanskim tenzijama, uoči delikatne untrašnje političke debate na ovu temu.

Između stvarnih drama i politizacije, nijedna zemlja ne zna kako da upravlja tako masovnom pojavom kako u Lamanšu tako i na Mediteranu.

Pariski dnevnik Mond otkrio je ovih dana da su putnici malog čamca, koji je potonuo u noći sa 23. na 24. novembra 2021. godine u Lamanšu, petnaest puta zvali francuske vlasti da ih mole za pomoć. Bez uspeha. Poginulo je dvadeset sedam ljudi. List, koji kaže da je konsultovao elemente sudske istrage sprovedene u Parizu, takođe navodi da su francuski spasioci čekali da struja odnese migrante u engleske vode. Ovo govori o potpunom nedostatku koordinacije spasilačkih operacija na moru i o banalizaciji stradanja migranata. Niko nije preduzeo ništa da te ljude spasi, prokomentarisala je Delfin Rujo, generalna direktorka organizacije France Terre d'Asile, koja žali što sporazum između Pariza i Londona ne postavlja pitanje koordinacije.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...