Italijanski mediji: jača pokret „spaljivača računa“ za struju

Priredila N.J.

„Gore računi na ulicama, na trgovima, ispred sedišta velikih dobavljača energije, optuženih da spekulišu u krizi“
(Spaljivanje račune ispred sedišta Enija (energetski gigant) u Bolonji, 1. oktobar 2022. (izvor ANSA))

U znak protesta zbog previsokih cena energije, u Italiji je nekoliko demonstranata je odlučilo da spali svoje račune na javnom trgu. Ovaj simboličan gest sledio je protestni pokret, čiji je cilj stupanje u generalni štrajk - obustavljanje plaćanja računa krajem novembra,  prenosi Kurie Enternasional u svom pregeldu italijanskih medija.

Inspiracija je došla iz Velike Britanije. Krajem avgusta, Britanci koji protestuju protiv inflacije i previsokih cena energenata osnovali su pokret „Mi ne plaćamo” koji jednostavno predlaže da se obustavi sa  plaćanjem računa.

U želji da ojačaju svoju borbu, neki su čak odlučili da zapale potraživanja za plaćanje od dobavljača energije. Gest je očigledno ostavio utisak u Italiji, gde je brzo stekao popularnost.

„Gore računi na ulicama, na trgovima, ispred sedišta velikih dobavljača energije, optuženih da spekulišu u krizi “, piše Il Venerdi, dodajući: „Osporavanje računa za energiju iz Napulja je početkom septembra krenulo ka severu Italije”.

Danas je, primećuje italijanski nedeljnik, grad Bolonja, na severu zemlje, prilično dobrostojeći, postao jedno od središta ovih protesta. Ovde su rimski mediji došli ​​da izmere temperaturu pokreta koji počinje da se oblikuje.

Pokret traži “moratorijum na troškove energije“.

„Ako danas ne dignemo glave, sutra ćemo se naći sa hiljadama evra duga“, kaže Luka, aktivista iz Bolonje:

„Već imamo čitavu zgradu koja je u štrajku za račune, a na ulici okupljamo porodice koje imaju samo jedan prihod, penzionere, male zanatlije, samostalne radnike“, kaže on.

Suočen sa novinarom Il Venerdia, Kiko, jedan od portparola pokreta, koji dolazi iz borbi protiv Pobune za izumiranje (vrsta), još je borbeniji:

„Prisutni smo u skoro svim regionima. Epicentri naše borbe su Milano, Torino, Breša, Bolonja, Toskana, Rim. Želimo opšti moratorijum na troškove energije koji omogućava porodicama da prežive zimu“.

Konkretno, pokret je organizovan na Fejsbuku, TikToku i Telegramu. „Deluje kao antivaks pokreti, ali ovoga puta proteste ne vodi ekstremna desnica“, primećuje nedeljnik, koji među liderima pokreta za „paljenje računa“ vidi prevashodno levicu. Možda je to reakcija na dolazak desnice na čelo zemlje - prenosi Kurie Enternasional.

U svakom slučaju, naredni termini za testiranje snage pokreta već su zakazani. Za 5. novembar su planirane demonstracije u Napulju, a onlajn platforma „Nećemo platiti“, nada se da će do 30. novembra dostići milion pretplatnika i uvesti obustavu plaćanja računa.

Za sada ima samo 33.800 pratilaca. Ali „spaljivači računa“ se nadaju da će se njihov pokret dodatno rasplamsati - prenosi Kurie Enternasional.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...